04. DEC. 2019 KL. 00:00

Støj gør almene beboere syge

colourbox37571284.jpg

Colourbox. Bor du ud til en tæt trafikeret vej, stiger din risiko for at få stress og blodpropper i hjertet.

Hver fjerde dansker bor tæt på en trafikeret vej, og det kan gøre dem alvorligt syge. Ny web-håndbog giver gode råd til, hvordan boligen bliver fri for støj.

Bor du ud til en tæt trafikeret vej, stiger din risiko for at få stress og blodpropper i hjertet. Det fortæller seniorforsker Mette Sørensen, der har været med til at skrive en ny web-håndbog, der skal hjælpe beboere og boligselskaber med at skrue ned for støjen.

Hver fjerde af os bor ud til en vej, der har så tung trafik, at den overskrider EU’s grænseværdier for støj. Det viser tal fra Rambøll og Gate 21, som har lavet en hvidbog om trafikstøj. Og det er især de almene beboere, der er hårdt ramt, fortæller Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

”Grunde, der ligger ud til en stor vej, er de billigste. Derfor bliver mange almene boliger bygget der,” siger han og tilføjer, at politikerne bør tage et ansvar og sørge for, at beboerne får et hjem uden trafikstøj.

”De fattigste almene beboere risikerer i forvejen at få flere livsstilssygdomme end resten af befolkningen. Når vi så placerer dem i en larmende bolig, kan støjen være dråben, der får bægeret til at flyde over,” siger han og opfordrer til, at kommunerne og Miljøstyrelsen tager ansvar for problemet.

Trafikstøj giver stress

Når bilerne banker forbi udenfor vinduerne, forstyrrer det vores nattesøvn. Vores puls og hjerterytme stiger, og stresshormonerne begynder at køre rundt i kroppen. Selvom vi vænner os til at sove igennem med larm udenfor vinduerne, kommer vi sjældent ned i den dybe søvn, og vi bruger også mindre tid i drømmesøvnen, viser undersøgelser.

”Selvom du vågner op med fornemmelsen af at have sovet fint, kan vi stadig måle det på kroppen,” siger seniorforsker Mette Sørensen. Og når kroppen er stresset, stiger vores risiko for at blive ramt af en række alvorlige sygdomme. Blodprop i hjertet er en af dem, og på grund af vejtrafikken bliver hele 330 danskere ramt af det hvert år, mens antallet af mennesker, der dør af støjgener, er helt oppe på 500. Til sammenligning var der 175, der døde i trafikken i 2018, viser samme hvidbog.

Heldigvis kan vi selv gøre noget for at undgå støjen. Er du med i afdelingsbestyrelsen, kan du undersøge, om I har råd til ruder, der dæmper støjen, som de har gjort i Folehaven. Du kan også fortælle dit boligselskab om problemet, og du kan sørge for, at indrette dig støjvenligt – med bløde tæpper, gardiner og bogreoler.


Læs også: TRAFIKSTØJ - ET OVERSET SAMFUNDSPROBLEM

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste