18. DEC. 2019 KL. 11:57
Regeringen nedsætter Ydelseskommission
18. DEC. 2019 KL. 11:57
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lover, at børn i Danmark skal vokse op under ordentlige forhold.
Vil Socialdemokratiet afskaffe kontanthjælpsloftet?
Det var et fast stillet spørgsmål til blandt andet Mette Frederiksen under sommerens valgkamp. Og den socialdemokratiske statsministerkandidat havde succes med gennem juni måned igen og igen at sparke spørgsmålet til hjørne…
”Det vil vi ikke tage stilling til, før hele ydelsessystemet er gennemanalyseret. Vi vil nedsætte en kommission, der skal gennemgå hele det eksisterende kontanthjælpssystem,” lød svaret fra Mette Frederiksen og andre socialdemokrater, der blev spurgt.
Det løfte er nu indfriet. Kommissionen, der skal referere til Beskæftigelsesministeriet, en realitet. Arbejdet starter i januar, og Ydelseskommissionen får et år til at komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.
Det handler om børnefamilier
Den store interesse om kommissionens arbejde vil især samle sig om, hvad anbefalingen bliver i forhold til børnefamilier på kontanthjælp. Det var især børnefamilier og børnefamilier med kun en forsørger i særdeleshed, der mistede en stor del af deres indtægt, da kontanthjælpsloftet blev genindført den 1. oktober 2016. Reglen begrænsede, hvor meget modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse, uddannelseshjælp samt særlig boligstøtte samlet kan modtage hver måned.
Mobiliserede beredskab
Beskæringen af nogle af Danmarks i forvejen fattigste familiers indtægt fik blandt andet mange af landets boligorganisationer til at mobilisere et omfattende beredskab. En rundspørge, Fagbladet Boligen foretog i 2017 viste, at hver anden almene boligorganisation i Danmark iværksatte forskellige initiativer, der skulle forhindre en eksplosiv udvikling i antallet af udsættelser. Initiativerne omfattede blandt opfindelse af mange små jobs, gældsrådgivning, indgåelse af afdragsordninger samt i vid udstrækning hjælp til at finde en anden og billigere bolig.
Uklare løfter
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har tilsyneladende ikke planer om, at Kontanthjælpsloftet bare skal rulles tilbage, som det var tilfældet, da der i 2011 kom en socialdemokratisk ledet regering. Som en af de første handlinger efter valgsejren i 2011 afskaffede Helle Thorning-Schmidts regering kontanthjælpsloftet, som den Venstreledede regering indførte i 2004.
”Det sociale sikkerhedsnet, som er fundamentet for det danske velfærdssamfund, er sat under pres. Prisen for den tidligere regerings kontanthjælpsloft har været høj – og for høj for børnene i familier, der har været ramt af loftet. Børn i Danmark skal vokse op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. Og det skal et nyt kontanthjælpssystem understøtte. Men løsningen er heller ikke bare at fjerne kontanthjælpsloftet uden at erstatte det med noget andet. For kontanthjælp skal være en midlertidig ydelse, og der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde. Det er det diabolske dilemma, som Ydelseskommissionen skal hjælpe regeringen med at løse i det kommende år,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Af kommissoriet for kommissionens arbejde fremgår det blandt andet, at der fortsat skal være en klar økonomisk gevinst ved at arbejde. Men at der skal tages hensyn til børnefamilier, så børnene vokser op under rimelige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.
Samtidig skal der være en tilskyndelse til at forsikre sig gennem en a-kasse, og princippet om ret og pligt skal være et bærende element. Det betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrage i det omfang, det er muligt.
Endelig skal det fortsat være sådan, at man ikke kan komme til Danmark og få fuld kontanthjælp fra første dag. Der skal være en fornuftig sammenhæng mellem ret til offentlige ydelser og bidrag til det danske samfund.
Kommissionens sammensætning
Ydelseskommissionen får Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør i VIVE, medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab, som formand. Torben Tranæs er en af Danmarks fremmeste forskere på området.
Ud over formanden består Ydelseskommissionen af fem personer med bredt sammensatte kompetencer på det social- og beskæftigelsespolitiske område. Det drejer sig om:
- Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune
- Jon Kvist, professor, Roskilde Universitet
- Jytte Andersen, tidligere minister og tidligere medlem af Folketinget
- Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, VIVE
- Mette Ejrnæs, professor i økonomi, Københavns Universitet
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløse