11. DEC. 2019 KL. 13:40

Boligselskaber venter fortsat på svar i tv-konflikt

23154680-sdfsdfsadf.jpg

Bekymrede fodboldentusiaster i almene boliger landet over henvender sig til deres boligforeninger for at høre nyt i sagen om YouSee og Discovery, som er blevet droppet af YouSee.

En verserende konflikt mellem Yousee og Discovery Networks betyder, at mange almene beboere næste år mister adgang til blandt andet Kanal 5 og landsholdsfodbold. 1. januar lukker signalerne, men de almene boligselskaber er stadig afventende.

I løbet af efteråret har en decideret TV-krig udspillet sig i de danske medier. En offentlig konflikt har nemlig verseret mellem tv-leverandøren Yousee og tv-selskabet Discovery Networks, som står for tv-kanaler som Kanal 4, Kanal 5 og Kanal 6, og som ejer rettighederne til fodboldlandsholdets kampe.

YouSee har offentliggjort, at de dropper Discovery Networks Danmarks kanaler i sine faste tv-pakker fra årsskiftet.

Og hvor beboere i ejerboliger oftest bare kan skifte til en anden tv-udbyder, hvis de vil have adgang til Discoverys kanaler, så forholder det sig anderledes i de almene boliger. Her har afdelingerne nemlig oftest indgået fællesaftaler med YouSee, som kan være bindende i flere år.

Bekymrede fodboldentusiaster i almene boliger landet over, har derfor måtte henvende sig til deres boligforeninger for at høre nyt i sagen.

”Vi bliver opmærksomme på konflikten ved, at vores driftspersonale ude på ejendomskontorerne, som får spørgsmål fra deres beboere, ringer ind og spørger, hvordan de skal forholde sig til det. Vi får en del henvendelser, men det er dog alligevel endnu ikke en massiv tilgang af spørgsmål. De fleste afventer stadig om Yousee og Discovery kan nå til enighed,” siger Brian Schnell, Driftssupportchef hos KAB.

Og KAB er ikke det eneste boligselskab, som stadig forholder sig forholdsvis afventende i sagen. I en mail oplyser boligadministrationen DAB således, at de også stadig afventer nyt i sagen.

”DAB følger udviklingen nøje. Vi er i løbende dialog med YouSee, så vi sikrer os, at vi er klædt på til at vejlede medlemmer af afdelings- og selskabsbestyrelser, medarbejdere på ejendomskontorer og beboere, der henvender sig med spørgsmål,” lyder det fra DAB.

Nogenlunde samme melding kan man læse på en række andre almene boligselskabers hjemmesider. Blandt andre hos Hobro Boligforening, Boligselskabet Holstebro og Boligselskabet Sct. Jørgen.

Forventer flere spørgsmål i 2020

Men selvom de almene boligselskaber stadig håber på en aftale mellem de to stridende parter, så har Yousee allerede meldt ud, at Discoverys kanaler ikke vil være en del af deres TV-pakker fra 1. januar 2020. Derfor forventer KAB også, at der vil komme flere forespørgsler efter nytår.

Omkring halvdelen af KAB’s boligafdelinger er kunder hos Yousee, vurderer Brian Schnell. Det er derfor en stor del af KAB’s 65.000 boliger, som vil opleve ændringer i deres tv-pakke i det nye år. Det er boligafdelingerne selv, der indgår aftaler med Yousee, og typisk vil aftalerne gælde for tre til fem år.  

En mulig storm af klager er ikke noget, som KAB har lagt særlige planer for.

”KAB er som administrativt selskab er jo ikke en egentlig part i denne sag. Det er boligafdelingerne, som må vælge, om de vil fortsætte med den leverandør, de har, eller om de vil prøve noget andet,” siger Brian Schnell.

Ikke alle kan vælge selv

Grunden til, at de fleste boligafdelinger indgår aftaler i fællesskab, og ikke lader den enkelte beboer beslutte det, er ifølge Brian Schnell historisk. I 2016 trådte en ny liberaliseringslov i kraft, som gør det muligt for den enkelte beboer at bestemme sin tv-pakke. Nogle afdelinger er dog stadig omfattet af aftaler indgået før 2016.

Samtidig har infrastrukturen i nogle afdelinger gjort det umuligt for de enkelte beboere at selv vælge TV-pakke. Indtil 1989 brugte man således såkaldte ’sløjfeanlæg’, fremfor de nutidige ’stikledningsanlæg’, som gør det muligt for beboerne selv at vælge udbyder. Udskiftningen af ’sløjfeanlægene’ har boligafdelingerne selv skulle betale for. I nogle tilfælde har Yousee dog stået for udskiftningen mod at boligafdelingerne indgår femårige leverandøraftaler med dem.

”Det er stadig ikke alle afdelinger, som har ’stikledningsanlæg’, og det kan give nogle udfordringer. Nogle afdelinger har også indgået længerevarende aftaler med en bestemt udbyder, og de kan heller ikke skifte lige med det samme. Fællesaftalerne gør typisk prisen på produktet en smule billigere, så det kan også blive dyrt for den enkelte beboere, hvis afdelingen skal gå over til individuelle tv-pakker,” siger Brian Schnell.

KAB har i øjeblikket ikke overblik over, hvor mange afdelinger, der har indgået længerevarende aftaler med tv-udbydere, men man arbejder på at finde ud af det.

DAB afventer også

Hos DAB er situationen nogenlunde den samme som hos KAB. Man har modtaget få forespørgsler fra boligafdelinger om, hvad der kommer til at ske med tv-pakkerne efter nytår. Og selvom telefonerne ikke har været nedkimet, har man alligevel gjort meget ud af at informere beboerne om konflikten.

De er blevet informeret i både DAB’s beboerblad og på DAB’s hjemmeside. Bestyrelser, ejendomskontorer og medarbejdere i DAB er derudover blevet informeret om situationen via boligadministrationens intranet.

”Der er stor forskel på, hvilke aftaler boligafdelingerne har indgået med Yousee. Nogle afdelinger har bundet sig i flere år, mens andre har indgået kortere kontrakter. Fælles for kontrakterne er, at de i en eventuel aftalt bindingsperiode med Yousee ikke kan opsiges på grund af ændringen i den omtalte programsammensætning,” skriver DAB i en mail.

Både KAB og DAB er i løbende kontakt med Yousee.

”Mange som har interesse i sport og fodbold vil sige, at det godt nok er ærgerligt, at vi mister Discoverykanalerne, mens andre, som ikke går op i sport, vil være mere ligeglade,” vurderer Brian Schnell fra KAB.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste