10. DEC. 2019 KL. 13:46
Boligafdelinger vil have vild natur ind i boligområderne
10. DEC. 2019 KL. 13:46
Boligkontoret Danmarks arbejde med FN’s verdensmål har sat gang i flere initiativer, der skal sikre et mere forskelligartet dyre og planteliv i de almene boligområder.
Lange lige gangstier, store græsplæner, veltrimmede blomsterbede og måske nogle tætklippede buske og hække.
Sådan ser de almene boligområder ud rigtigt mange steder i landet. Det kan være kønt at se på, og det gør uden tvivl ejendomsfunktionærernes arbejde lettere.
Men for biodiversiteten, mængden af forskellige plante- og dyrearter, er den tæmmede natur i mange almene boligområder dræbende. Den problemstilling har man også fået øjnene op for i boligafdelingen Klosterstenen hos Boligselskabet Nordkysten i Snekkersten i Nordsjælland og hos Boligforeningen Lillebælt på Fyn, hvor man har sat gang i biodiversitetsinitiativer.
Begge administreres af Boligkontoret Danmark, og hos boligadministrationen er man glade for, at man begge steder har fået nogenlunde samme idé uafhængigt af hinanden.
”Vi er jo begyndt at arbejde meget med FN’s verdensmål, og vi kan virkelig se, at det er et sprog, som vores beboere forstår. De kan se, at de med de tiltag de vedtager ude i boligområderne også selv kan bidrage til at gøre verden mere bæredygtig. Det er med til at inspirere beboerne til selv at tage en masse initiativer,” siger Jesper Telcs, driftssekretariatschef hos Boligkontoret Danmark.
Også KAB i København har KAB har underskrevet en partnerskabsaftale med foreningen Vild Med Vilje, hvor boligorganisationerne i KAB-fællesskabet kan få hjælp til at omdanne ubrugte græsarealer til vildere natur, rig på fugle og insekter. Her vil bl.a. Arresø Boligselskab I gang med at gøre mere for klima, miljø og dyr.
Inspirationen skal komme nede fra
I Klosterstenen i Snekkersten i Nordsjælland har afdelingsbestyrelsen efter en idé fra en beboer besluttet, at biodiversiteten skal forøges i boligområdet. Det skal ske ved til foråret at plante fire forskellige 1000-kvadratmeterstore arealer til med afvekslende beplantning.
Hos Boligforeningen Lillebælt satte organisationsbestyrelsen gang i et initiativ, der skal inspirere afdelingerne til at lade græsset gro og give plads til sommerfugle og bier.
Boligkontoret Danmark vil bruge de to eksempler som inspiration for andre boligselskaber, som man administrerer. Men ifølge Jesper Telcs er det altafgørende, at initiativerne er sat i gang af beboerne selv.
”Vi håber, at det er noget, der vil sprede sig. Men det vigtigste er, at det ikke kommer oppefra, for den slags initiativer bliver aldrig rigtigt gode. Men når inspirationen vokser nede fra, så er det, at vi skal gå ind og støtte det. Så det er derfor, vi er gået ind i det her,” siger Jesper Telcs, driftssekretariatschef hos Boligkontoret Danmark.
I boligafdelingen Kirsebærgrenen i Skrillinge (Boligforeningen Lillebælt) trodsede beboerne en lørdag i oktober den silende regn og anlagde et smukt bed mellem fortovet og parkeringspladsen. Med stauder og løg fra den lokale kolonihaveforening, beboerne selv og et budget på ca. 200 kr. fik naboerne i fællesskab taget et skridt i retningen af mere biodiversitet til gavn for bier, sommerfugle og andre insekter.
Inddrager ejendomsfunktionærerne
Boligområder med rigere planteliv virker umiddelbart som gavnligt for alle områdets parter og naturen oveni. Hvis man ikke er varsom med, hvilke initiativer man sætter i gang, kan det dog føre til mere arbejde for områdernes ejendomsfunktionærer. Den risiko er man opmærksom på hos Boligkontoret Danmark.
”Det er utrolig vigtigt i sådan en proces, at vi hele tiden har driftspersonalet tæt involveret. Vi skal jo sørge for, at det ikke pludselig er landskabsarkitekter, vi skal have ansat for at tage os af driften. Så vi forsøger hele tiden at sørge for, at det ikke bliver en ekstra byrde for ejendomsfunktionærerne, men måske ligefrem kan blive en lettelse for dem,” siger Jesper Telcs.
For at sikre den størst mulige biodiversitet uden at overbelaste ejendomsfunktionærerne har Boligkontoret Danmark formidlet kontakt mellem afdelingen Klosterstenen og netværksvirksomheden Habitats. Habitats arbejder nemlig netop med at rådgive kommuner, virksomheder, institutioner og altså boligselskaber med at skabe mere biodiversitet i boligområderne.
Fokus på biodiversitet i nybyggeri
De mest oplagte måder at gøre boligområder mere biodiverse, er ved at lade græsset på de mange græsplæner gro, og gøre plads til forskelligartede træer, buske, planter og blomster. Men præcist hvordan et biodiversificeret boligområde ser ud, tør Jesper Telcs ikke beskrive.
”Det kan være alt. Vi ser jo ofte en masse fodboldbaner og andre flade planer i de almene boligområder, men hvis vi nu plantede nogle frugttræer eller lod græsset gro, så kunne det jo være, at flere ville have lyst til at gå ture i området. På den måde vil det kunne komme beboerne til gavn på flere måder,” siger Jesper Telcs, og fortsætter:
”Det behøver jo ikke nødvendigvis være nogle store projekter, der omlægger hele området. Det kan også bare være nogle små tiltag her og der, som så måske kan give beboerne lyst til endnu mere.”
Og selvom han ikke mener, at man bør gøre et stort nummer ud af biodiversitetsomlægninger i alle Boligkontoret Danmarks eksisterende boligområder, så synes han derimod, at det bør være et langt større fokus i nybyggede områder, end det tidligere har været.
”Historisk har man jo nok mest fokuseret på at bygge de billigst mulige boligområder, så biodiversitet har ikke været noget, man skænkede mange tanker. Det er derfor, at vi hos Boligkontoret Danmark begynder at tilskynde alle boligselskaber i vores egen organisation til i alle byggesager og i alle renoveringssager at tænke biodiversitet ind. Det er jo væsentligt billigere at få det hele med, imens gravemaskinerne alligevel er derude,” siger Jesper Telcs.
Om skribenten