25. APR. 2019 KL. 13:51

Nye partnerskaber får opgaver for milliarder

eksercerpladsen.jpg

Fsb og KAB har samlet byggeopgaver i strategiske partnerskaber. Det er nu større virksomheder, som sidder på opgaverne. Foto: KAB

To af landets største boligorganisationer samler nu byggeopgaver for op imod otte milliarder kroner i nye strategiske partnerskaber. Det ændrer markedet, siger forsker.

Byggeopgaverne hos to af landets største almene boligorganisationer koncentreres nu i langt højere grad end tidligere. I marts og april indgik boligselskabet fsb og KAB-fællesskabet hver deres partnerskab og samler fremover byggeopgaver over de næste seks år for op imod otte milliarder kroner.

Fordelene, ifølge fsb og KAB, er stordrift og en bedre byggeproces: fast team med entreprenører, ingeniører og arkitekter. Kort sagt bedre byggeri for pengene.

I KAB-fællesskabet, som består af 33 boligorganisationer med omkring 60.000 boliger, er det op til den enkelte boligorganisation, om de vil lægge deres byggesager hos det nye byggepartnerskab kaldet KAB Trust eller sende i udbud på traditionel vis. KAB forventer byggesager for omkring seks milliarder kroner over en periode på op til seks år.
Hos fsb, som ejer 13.000 boliger, har man indgået en fire-årig rammeaftale i partnerskabet HJEM med bl.a. NCC og COWI. Samlet værdi: 2,4 milliarder kroner.

Modellerne er inspireret af Københavns Kommune, som i 2016 valgte at samle bygge- og renoveringsopgaver, såsom bl.a. skolebyggeri, i en større rammeaftale på flere milliarder. Og aftalerne ændrer markedet, siger seniorforsker Stefan Christoffer Gottlieb fra SBi ved Aalborg Universitet.

Det overordnede mål er ikke at presse prisen, men at få bedre kvalitet for samme penge.

Ulrik Steen Jensen, Byggeudviklingschef i KAB

Tillid til processen

“Det er et stort skridt væk fra at udbyde opgaver udelukkende til laveste pris. Når man samler byggeri til over syv milliarder kroner, så er der tale om en markedskoncentration, som ændrer markedet. Om det giver bedre og billigere boliger, ved vi først om et par år, men lige ud ad landevejen er der noget, der taler for disse partnerskaber. Man lærer hinanden at kende, og det er i gentagelserne og læringen, der kan være effekter at hente,” siger Stefan Christoffer Gottlieb.

Stefan Christoffer Gottlieb deltager i et følgestudie, der skal evaluere processen og resultaterne af partnerskabet TRUST i Københavns Kommune.

“Det, vi kan se, er, at der er større budgetsikkerhed i sådan et samarbejde. Groft sagt, så kommer man til at have gavn af hinanden i mange år, og man kan planlægge. Det er spændende, om der i TRUST-netværket er viden og værktøjer og opbygget noget, som kan bruges i KAB-teamet. Her er der jo den vigtige tilføjelse, at det er vigtigt, at beboerne og afdelingsbestyrelserne er med,” siger Stefan Christoffer Gottlieb.

Bag HJEM-samarbejdet hos fsb står et hold bestående af fire kompetente og erfarne partnere. Én arkitekt, én ingeniør, én entreprenør og én partnerskabsfacilitator. Det samme gør sig gældende hos KAB, hvor fire projektledere fra KAB skal sidde sammen med de nye partnere på KAB’s kontor på Havneholmen.
Ét af succesmålene er stabilitet. Tidsplaner, der ikke holder, og ekstra krav fra entreprenører påvirker økonomien i mange byggerier. Det skal partnerskaberne afhjælpe.

“Måske er det kontroversielt at sige, men det overordnede mål for os er ikke at presse prisen, men at få bedre kvalitet for samme penge. Vi har mange tvister i byggeriet i et marked, som er presset. Samarbejdet handler om, at det skal være en god oplevelse at være bygherre, når man er administreret af KAB,” siger Ulrik Steen Jensen, der er byggeudviklingschef i KAB.

Hos KAB er det frivilligt, om man vil lægge sine byggeopgaver i partnerskabet, men på forhånd er der stor interesse for det.

“Vi bliver tvunget til at blive mere og mere effektive på at håndtere byggesager. Vi måles jo også på processen. Og her er der eksempler på, hvor slutproduktet var okay for markedet, men at vejen derhen ikke var. Lidt firkantet sagt, så plejer vi i et traditionelt udbud jo at sige tak for samarbejdet, når der er bygget. Nu får vi en udvikling, hvor vi lærer, mens vi kører. Alle parter har en interesse i at gøre det godt. Der er et incitament til at få styr på det og få afsluttet sagerne ordentligt, ellers er der jo lukket for flere opgaver. Men vi er opmærksomme på, at vi ikke lukker helt ned for mindre rådgivere. De traditionelle udbud vil også fortsætte,” siger Ulrik Steen Jensen.



Fagbladet Boligen nr. 3 - 2019

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste