23. APR. 2019 KL. 09:22

Ny analyse: Fællesspisning er et værn mod ensomhed

spisersammen.jpg

30 % af danskerne har deltaget i en fællesspisning det seneste år, og hele 78 % mener, at det kan hjælpe på ensomhed at have nogen at spise sammen med. Men størstedelen af danskerne mener samtidig, at vi er dårlige til at invitere hinanden hjem, og det at spise med mennesker, man ikke kender, kan være en barriere.

Det fremgår af en ny analyse, som Epinion har udarbejdet for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed i anledning af Danmark Spiser Sammen, som kulminerer i denne uge. BL - Danmarks Almene Boliger er en af de 80 organisationer, som er med i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Hundredvis af fællesspisninger bliver i disse dage afholdt over alt i landet – både organisationer, arbejdspladser og private hjem lægger rammer til møder mellem mennesker over et måltid mad.

Intentionen er at italesætte den stigende ensomhed i befolkningen og samtidig starte en bølge af store og små fællesspisninger, hvor danskere kan møde hinanden på kryds og tværs og ikke mindst på trods af ensomhed.

Analysen viser, at 30 % af danskerne har deltaget til fællesspisninger i det forgangne år. De hyppigst nævnte årsager til at dukke op er at tale med mennesker, de allerede kender (50 %) samt at møde mennesker, de ikke kender (27 %). 21 % angiver, at det ikke selv at skulle lave mad, er en motiverende faktor, og 14 % kommer for at træne deres sociale evner. Blandt flertallet på 68 %, der ikke har deltaget i en fællesspisning det forgangne år, angiver 40 %, at årsagen er, at de helst vil spise hjemme, 22 % vil helst ikke spise med nye mennesker, og 7 % angiver, at de ikke har nogen at følges med.


Et værn mod ensomhed

”Ensomhed forsvinder ikke over en middag, men intentionen med Danmark Spiser Sammen er, at vi kan få et voksende udsnit af danskerne til at investere tid i at møde mennesker, de ikke kender i forvejen. Analysen bekræfter, at mange danskere vurderer, at det giver mening at samles om maden, uanset om man er der for at møde nye mennesker eller for at træne sine sociale evner,” udtaler Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden, der er medlem af Folkebevægelsen mod Ensomhed.

60 % af danskerne mener, at måltidet er en god anledning til at møde nye mennesker, og 67 % siger nej til, at det er grænseoverskridende at spise med nogen, de ikke kender. Det kniber lidt mere med villigheden til at invitere mennesker, man kun kender perifært, hjem til mad, her svarer 32 % ja, mens 37 svarer nej. Og danskerne foretrækker da også at spise med fremmede uden for deres eget hjem. 47 % svarer, at de ville have mest lyst til at spise ude med folk, de kun kender perifært, mens 14 % svarer, at de ville foretrække at spise privat. For 21 % gør det ingen forskel, om det er ude eller hjemme.

”De to faktorer, der har størst betydning, når vi spørger danskerne om, hvad der kan få dem til at deltage i en fællesspisning, er, at det er tæt på, hvor de bor, og at de andre gæster er imødekommende. Med den store og positive opbakning, vi oplever til Danmark Spiser Sammen, så tror jeg faktisk, at vi kan tjekke begge faktorer af. Så vores håb og ambition er, at nogle af dem, der måske er lidt skeptiske, dukker op og får sig en rigtig god oplevelse,” siger Majken Lundberg, koordinator i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Danmark Spiser Sammen kører på fjerde år og er initieret af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Folkebevægelsen består af godt 80 organisationer, kommuner, virksomheder og fonde, der både beskæftiger sig med ensomhed og tilbyder fællesskaber og aktiviteter. Det er således ambitionen ikke bare at få hele Danmark til at spise sammen, men også at få deltagerne til at komme igen og mødes i mere varige aktiviteter og tilbud og derigennem bekæmpe ensomhed.

Om Danmark Spiser Sammen

I uge 17 arrangeres flere hundrede fællesspisninger i hele landet som en del af Danmark Spiser Sammen.


Målet er at sætte fokus på de 350.000 danskere, der oplever alvorlig ensomhed, og samtidig opfordre 
hele Danmark til at invitere eller mødes med nye mennesker over et måltid mad. Vi mennesker har både brug for fysisk og social næring for at trives, og måske kan den første bid blive starten på den relation, man går og savner.

Bag Danmark Spiser Sammen står Folkebevægelsen mod Ensomhed, som består af flere end 80 organisationer (bl.a. BL - Danmarks Almene Boliger), foreninger, skoler, kommuner og virksomheder i hele Danmark.


Bevægelsen arbejder ud fra en vision om, at ingen danskere skal opleve alvorlig ensomhed.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny stjernepris skal hylde engagementet i landets boligområder

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny stjernepris skal hylde engagementet i landets boligområder

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2670 )

0

Læseliste