29. APR. 2019 KL. 00:00

Leder: Hjemløshed – det hul i velfærdssamfundet skal lukkes

bent_madsen_alr7134.jpg

Anna-Lene Riber

Sørgeligt og meningsløst. Det er det indtryk, man sidder tilbage med, når man har læst artiklerne på side 6-9 i dette nummer af Fagbladet Boligen. En mor med barn sættes ud af en lejlighed, og barnet fjernes, fordi hun ikke kan tilbyde et trygt hjem.

Læs også: Den dag, Lara blev hjemløs

Barskt! Og et hul i velfærdssamfundet, der er til at få øje på. For den lille familie er der tragiske følger, og for samfundet er børn med dårlig opvækst og voksne med uafsluttede uddannelser dårligt købmandskab. Der ingen vindere – tværtimod.

Hjemløsheden er steget til 6.635 personer i 2017 viser en analyse lavet for Børne og Socialministeriet. Så sagen er ikke enestående, men det gør den ikke mindre tragisk, tværtimod.

I det konkrete tilfælde beskrevet i artiklen har boligselskabets sociale vicevært kæmpet for at forhindre udsættelsen. Søgt hjælp til moderen fra legater og fonde, hjulpet med at finde beskæftigelse til moderen, hentet madbilletter i Frelsens Hær m.v. Man må undres over, at velfærdssamfundet ikke slår til.

Og ifølge den sociale vicevært er der yderligere fem enlige kvinder i området, heraf nogle med børn, der står til at blive sat på gaden af fogeden i den kommende tid.
BL har udviklet et koncept for indgåelse af udlejningsaftaler med kommunerne og boligorganisationerne i kommunen. Og heri indgår også løsningsforslag til at skaffe boliger til hjemløse. På landsplan genudlejes 7.000 almene boliger med en husleje på under 3.500 kr. hvert år. De kan afgørende medvirke til at løse mange problemer med hjemløshed, hvis kommunerne sikrer den fornødne sociale opbakning. En sådan aftale er indgået i Odense Kommune med en hjemløse-garanti.

Men i en storby som fx København skal der mere til. Buketten af tiltag skal være stor. Byggeri af flere små, billige boliger. Mulighederne i de såkaldt skæve boliger og udslusningsboliger kan gentænkes. Anvendelse af midlertidige boliger. Revitalisering og nytænkning af konceptet for startboliger m.v.

Den almene sektor er en integreret del af velfærdssamfundet. Vi er nok dem, der først ser hullerne i velfærdssamfundet. Vi er den private aktør, der anvender flest midler på at lukke hullerne. Og vi er også den centrale aktør i forhold til hjemløshed. Men det kræver aktivt medspil fra resten af velfærdssamfundet, for hjemløshed er ikke kun et spørgsmål om fire vægge. Men om hele den sociale situation for det udsatte menneske.

Lad os nu sammen få lukket det hul i velfærdssamfundet.


Fagbladet Boligen nr. 3 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste