04. SEP. 2018 KL. 13:52

Naturklubber er gode vitaminer for børn i boligblokke

naturklubber1.jpg

Red Barnet

Børn i udsatte boligområder kommer langt mindre ud i naturen end andre børn. Derfor starter Red Barnet nu 10 naturklubber med støtte fra Ole Kirk’s Fond, Nordea-fonden, Lemvigh-Müller Fonden og Friluftsrådet. Klubberne giver børnene bedre adgang til det fri, og det fører til nye fællesskaber og øget trivsel.

Snobrød ved bål, fisketure eller en skovtur med madkurv er oplevelser, som børnefamilier i udsatte boligområder sjældent eller aldrig får. Familierne kender måske ikke til mulighederne i den bynære natur, eller de har ikke overskud til at tage af sted. Red Barnet etablerer nu 10 naturklubber, der skal motivere udsatte børn og deres familier til at bruge naturen, da alle erfaringer viser, at naturen i sig selv og fælles aktiviteter i det grønne øger trivslen og giver nye kompetencer. Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, glæder sig over, at klubberne nu bliver en realitet takket være støtte fra Ole Kirk’s Fond, Nordea-fonden, Lemvigh-Müller Fonden og Friluftsrådet.

– Der er et stort behov for naturklubber, der introducerer børn og unge i udsatte boligområder til naturen både som et særligt rum, men også som ramme for nye fællesskaber, der kan styrke deres sociale kompetencer, øge trivslen og give dem muligheder for at klare sig godt senere i livet. Derfor er jeg så glad for, at vi i et ambitiøst samarbejde med fondene og Friluftsrådet nu får mulighed for at lave naturklubber, der styrker både den enkelte, relationerne og fællesskabet. Der er brug for et initiativ som dette, hvis udfordringerne i udsatte boligområder skal løses konstruktivt. Vi skal opbygge, ikke nedbryde, siger Jonas Keiding Lindholm.

En naturklub består af 10 frivillige og 30-40 børn, der mødes en gang om ugen og udforsker forskellige naturtemaer. I alle aktiviteter vil der foruden læring om naturen være fokus på fællesskab, inddragelse og social læring. En gang om måneden inviteres familierne med på en tur, som børnene står for, naturligvis med hjælp fra Red Barnets frivillige. Der er for eksempel fisketur eller skovtur med mad ved bål og sjove lege. Efter hver sæson formidler naturklubbens frivillige kontakt til det organiserede lokale friluftsliv, f.eks. spejdere. På den måde får børnene en tilknytning til det danske foreningsliv.


Naturen som social løftestang
Naturklubberne bygger på Red Barnets mere end 10 års erfaringer med at bruge natur og friluftsliv som ramme for positive fællesskaber og som social løftestang også for børn i storbyernes udsatte boligområder.

– De lærerige oplevelser og de nye fællesskaber i naturklubberne kan være med til at øge rigtig mange børns – og i sidste ende mange familiers – livskvalitet og skabe en varig, positiv effekt. Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu kan indgå i dette ambitiøse samarbejde med Red Barnet, siger Karin Skjødt Hindkjær, direktør for Ole Kirk’s Fond.

Også Nordea-fonden ønsker at støtte netop børn i udsatte boligområder.

– Naturklubber vil give børn og voksne gode, fælles oplevelser i og med naturen. Det vil styrke deres viden om naturen og de mange muligheder, som den rummer for et aktivt friluftsliv, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Ole Kirk’s Fond støtter projektet med 4 millioner kroner, Nordea-fonden med 3,75 millioner kroner, Lemvigh-Müller Fonden med 1.500.00 kroner og Friluftsrådet med 850.000 kroner. Den samlede bevilling er dermed på over 10 millioner kroner til projektet, som løber over tre år. Projektet er netop skudt i og kommer til at foregå i tæt samarbejde med en række almene boligselskaber. Der er allerede indgået samarbejdsaftaler med boligselskaberne VIBO, BOSJ og AAB.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste