18. SEP. 2018 KL. 11:12

Kunst som et ekstra lag i byudvikling

kunst-i-vaerebro-foto_soeren_malmose.jpg

Søren Malmose

Statens Kunstfond har afsat 5,57 millioner kroner til kunst og kultur i to almene boligområder.

Statens Kunstfond har afsat 5,57 millioner kroner til kunst og kultur i to almene boligområder.

Der er ret frie rammer og stor plads til ideer og fantasi i det projekt for kunst i det offentlige rum, som Statens Kunstfond har bevilliget 5,57 millioner kroner til i almene boligområder i Gladsaxe og Esbjerg kommuner. For beboerne har stor indflydelse på, hvilke ideer der skal realiseres i deres område.

Første etape er i gang i Værebro Park i Bagsværd, Gladsaxe almennyttige Boligselskab og DAB. I foråret flyttede fire udvalgte kunstnere ind i en tidligere slagterbutik i Værebrocenteret og skabte ”KunstVild. Bureauet for Samtidskunst”.

Her har de udviklet flere ideer til området, og i august blev der afholdt en workshop med beboerne, der var med til at udsmykke en række betonrør, der bruges som store borde uden for beboerhuset.

”Vi håber meget på, at kunsten kan øge fællesskabet her. Der var en del beboere med til at male, den ældste var endda 82 år, så det var på tværs af alle grupper og var en god oplevelse for dem, der var med,” fortæller afdelingens bestyrelsesformand, Martin Mouritsen.

Uprøvet form for samarbejde

Kunstprojektet er et ekstra lag på initiativet ”By i balance”, som Realdania i partnerskab med Gladsaxe, Høje Taastrup og Esbjerg kommuner står bag.

”Vi er hele tiden på udkig efter nyt potentiale i vores arbejde med at styrke de udsatte boligområder. Kunstværker og kultur er meget synlige indslag i bybilledet, og vi kan desuden se en værdi i, at kunstværkstedet i Værebro Park er med til at mobilisere beboerne og afdelingsbestyrelsen,” siger projektchef i Realdania, Björn Emil Härtel Jensen.

I styregruppen sidder også DAB, hvor bestyrelseskonsulent Andreas Lyduch følger projektet.

”Ingen vidste på forhånd, i hvor høj grad beboerne her i Værebro Park ville engagere sig i projektet. Men både vi, kunstfonden og kommunen har interesse i at afprøve formen og få erfaring,” siger Andreas Lyduch, der tænker, at DAB senere vil afprøve formen i andre boligområder.

                     

Et lag på byudviklingen

De fire kunstnere har udviklet flere ideer, og ét af projekterne af Karoline H. Larsen er på vej til at blive foldet ud i samarbejde med Gladsaxe Kommune og lokale børneinstitutioner. Det er en slags kunststi, der breder sig ud fra Værebro Park og forbinder den med resten af byen.

For den store strategiske udviklingsplan for området handler også om at få åbnet op til resten af Bagsværd, og her kan kunsten give et positivt image til boligområdet.

”Værebro Park er meget indelukket i forhold til resten af Bagsværd, men det vil vi gerne lave om på, og kunst kan være med til at give folk noget at komme herind for at se og opleve,” fortæller bestyrelsesformand Martin Mouritsen.

                                           

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste