18. SEP. 2018 KL. 11:12

Kunst som et ekstra lag i byudvikling

kunst-i-vaerebro-foto_soeren_malmose.jpg

Søren Malmose

Statens Kunstfond har afsat 5,57 millioner kroner til kunst og kultur i to almene boligområder.

Statens Kunstfond har afsat 5,57 millioner kroner til kunst og kultur i to almene boligområder.

Der er ret frie rammer og stor plads til ideer og fantasi i det projekt for kunst i det offentlige rum, som Statens Kunstfond har bevilliget 5,57 millioner kroner til i almene boligområder i Gladsaxe og Esbjerg kommuner. For beboerne har stor indflydelse på, hvilke ideer der skal realiseres i deres område.

Første etape er i gang i Værebro Park i Bagsværd, Gladsaxe almennyttige Boligselskab og DAB. I foråret flyttede fire udvalgte kunstnere ind i en tidligere slagterbutik i Værebrocenteret og skabte ”KunstVild. Bureauet for Samtidskunst”.

Her har de udviklet flere ideer til området, og i august blev der afholdt en workshop med beboerne, der var med til at udsmykke en række betonrør, der bruges som store borde uden for beboerhuset.

”Vi håber meget på, at kunsten kan øge fællesskabet her. Der var en del beboere med til at male, den ældste var endda 82 år, så det var på tværs af alle grupper og var en god oplevelse for dem, der var med,” fortæller afdelingens bestyrelsesformand, Martin Mouritsen.

Uprøvet form for samarbejde

Kunstprojektet er et ekstra lag på initiativet ”By i balance”, som Realdania i partnerskab med Gladsaxe, Høje Taastrup og Esbjerg kommuner står bag.

”Vi er hele tiden på udkig efter nyt potentiale i vores arbejde med at styrke de udsatte boligområder. Kunstværker og kultur er meget synlige indslag i bybilledet, og vi kan desuden se en værdi i, at kunstværkstedet i Værebro Park er med til at mobilisere beboerne og afdelingsbestyrelsen,” siger projektchef i Realdania, Björn Emil Härtel Jensen.

I styregruppen sidder også DAB, hvor bestyrelseskonsulent Andreas Lyduch følger projektet.

”Ingen vidste på forhånd, i hvor høj grad beboerne her i Værebro Park ville engagere sig i projektet. Men både vi, kunstfonden og kommunen har interesse i at afprøve formen og få erfaring,” siger Andreas Lyduch, der tænker, at DAB senere vil afprøve formen i andre boligområder.

                     

Et lag på byudviklingen

De fire kunstnere har udviklet flere ideer, og ét af projekterne af Karoline H. Larsen er på vej til at blive foldet ud i samarbejde med Gladsaxe Kommune og lokale børneinstitutioner. Det er en slags kunststi, der breder sig ud fra Værebro Park og forbinder den med resten af byen.

For den store strategiske udviklingsplan for området handler også om at få åbnet op til resten af Bagsværd, og her kan kunsten give et positivt image til boligområdet.

”Værebro Park er meget indelukket i forhold til resten af Bagsværd, men det vil vi gerne lave om på, og kunst kan være med til at give folk noget at komme herind for at se og opleve,” fortæller bestyrelsesformand Martin Mouritsen.

                                           

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste