21. SEP. 2018 KL. 11:18

Grønt fællesskab er spiret frem midt i Vejen

torben-jensen-have-8.jpg

Maria Tuxen Hedegaard

Beboerne i det gamle Hansens Hotel i Vejen Boligforening har de seneste to år haft en fælles køkkenhave. Den har forvandlet en lidt trist gårdhave til et attraktivt sted, hvor folk har lyst til at opholde sig og mødes med naboerne.  

”Vi skal komme hinanden ved. Det er det vigtigste i livet. Det er dét, som køkkenhaven først og fremmest skal bidrage med, og det er lykkedes over al forventning,” siger Torben Jensen, som er formand i afdeling 11 i Vejen Boligforening.

Han nævner, at folk de seneste to år, hvor køkkenhaven er groet frem og har skabt frodighed og grønt liv, i langt større grad end tidligere er søgt ned i gårdhaven. Nogle for at nyde synet af alt det grønne, at se, hvordan det spirer og gror, andre for at sidde at hygge med en kop kaffe og slikke lidt solskin eller for at grille.

Medvirkende til succesen hører, at boligforeningen i år har investeret i nye bord/bænkesæt, fritstående havemøbler, parasoller og en grill til fælles afbenyttelse.

”Alle er glade for det hyggelige gårdmiljø, som har givet noget at være fælles om. Vi kan bruge rigtig meget tid på at tale om, hvordan vi skal bruge de grøntsager, vi dyrker. I det hele taget holder vi af en snak om mad. Køkkenhaven giver på den måde noget at tale om og en følelse af fællesskab, hvilket især er vigtigt, når vi bor så tæt, som vi gør,” siger Torben Jensen.

Fri adgang

Han har påtaget sig tjansen som ulønnet havemand. Han kan lide at gå at rode med jorden, luge, tynde ud, vande og se gulerødder, kartofler og persille vokse frem.

”Så har jeg noget meningsfuldt at give mig til – nu, hvor jeg er gået på pension.”

Frø, læggekartofler og tomatplanter splejser beboerne til, men det er ikke den store udgift, forsikrer Torben Jensen. Udgifterne på cirka 10.000 kroner til etableringen af de tre højbede og indkøb af et mindre drivhus er derimod finansieret af beboernes fælleskasse.

Men så er der også fri adgang til alle de sunde lækkerier. Nu kunne man måske tro, at højbedene hurtigt ville blive ribbet for alt spiseligt, men nej, sådan er det slet ikke gået. Man deles pænt om herlighederne i de bugnende bede, fortæller formanden. Fx er det populært at hente lidt salat eller en dusk persille til dressingen, når beboerne griller i gården.

Har du et par gode fif til beboere i andre boligforeninger, som gerne vil i gang med at dyrke en køkkenhave?

”Gå bare i gang. Det koster ikke det hvide ud af øjnene. Det vigtigste er, at man har lyst til at bruge lidt tid i haven,” siger Torben Jensen.

Selv er han parat til at give den en skalle næste år også. Måske med nye typer af grøntsager, hvis beboerne har særlige ønsker. Emnet er på dagsordenen på et af de kommende afdelingsmøder.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste