21. SEP. 2018 KL. 11:18

Grønt fællesskab er spiret frem midt i Vejen

torben-jensen-have-8.jpg

Maria Tuxen Hedegaard

Beboerne i det gamle Hansens Hotel i Vejen Boligforening har de seneste to år haft en fælles køkkenhave. Den har forvandlet en lidt trist gårdhave til et attraktivt sted, hvor folk har lyst til at opholde sig og mødes med naboerne.  

”Vi skal komme hinanden ved. Det er det vigtigste i livet. Det er dét, som køkkenhaven først og fremmest skal bidrage med, og det er lykkedes over al forventning,” siger Torben Jensen, som er formand i afdeling 11 i Vejen Boligforening.

Han nævner, at folk de seneste to år, hvor køkkenhaven er groet frem og har skabt frodighed og grønt liv, i langt større grad end tidligere er søgt ned i gårdhaven. Nogle for at nyde synet af alt det grønne, at se, hvordan det spirer og gror, andre for at sidde at hygge med en kop kaffe og slikke lidt solskin eller for at grille.

Medvirkende til succesen hører, at boligforeningen i år har investeret i nye bord/bænkesæt, fritstående havemøbler, parasoller og en grill til fælles afbenyttelse.

”Alle er glade for det hyggelige gårdmiljø, som har givet noget at være fælles om. Vi kan bruge rigtig meget tid på at tale om, hvordan vi skal bruge de grøntsager, vi dyrker. I det hele taget holder vi af en snak om mad. Køkkenhaven giver på den måde noget at tale om og en følelse af fællesskab, hvilket især er vigtigt, når vi bor så tæt, som vi gør,” siger Torben Jensen.

Fri adgang

Han har påtaget sig tjansen som ulønnet havemand. Han kan lide at gå at rode med jorden, luge, tynde ud, vande og se gulerødder, kartofler og persille vokse frem.

”Så har jeg noget meningsfuldt at give mig til – nu, hvor jeg er gået på pension.”

Frø, læggekartofler og tomatplanter splejser beboerne til, men det er ikke den store udgift, forsikrer Torben Jensen. Udgifterne på cirka 10.000 kroner til etableringen af de tre højbede og indkøb af et mindre drivhus er derimod finansieret af beboernes fælleskasse.

Men så er der også fri adgang til alle de sunde lækkerier. Nu kunne man måske tro, at højbedene hurtigt ville blive ribbet for alt spiseligt, men nej, sådan er det slet ikke gået. Man deles pænt om herlighederne i de bugnende bede, fortæller formanden. Fx er det populært at hente lidt salat eller en dusk persille til dressingen, når beboerne griller i gården.

Har du et par gode fif til beboere i andre boligforeninger, som gerne vil i gang med at dyrke en køkkenhave?

”Gå bare i gang. Det koster ikke det hvide ud af øjnene. Det vigtigste er, at man har lyst til at bruge lidt tid i haven,” siger Torben Jensen.

Selv er han parat til at give den en skalle næste år også. Måske med nye typer af grøntsager, hvis beboerne har særlige ønsker. Emnet er på dagsordenen på et af de kommende afdelingsmøder.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste