26. OKT. 2018 KL. 15:30

Røgfrit kollegium i Aarhus er et hit

img_0553.jpg

Direktør Per Juulsen

Selv om der er et totalt rygeforbud på det nybyggede almene Åbykollegium, har det ikke afskrækket unge fra at søge en bolig.

De må hverken ryge indendørs eller stå ude på altanerne og tage sig en smøg. Heller ikke på udeområdet, hvor der er opstillet borde, bænke og grill må cigaretterne hives frem. Holder de unge fest, kan de også glemme alt om at ryge. For på Åbykollegium i Aarhus er der indført totalt rygeforbud i de 202 lejligheder.

Rygeforbuddet har dog ikke afskrækket de unge fra at søge en bolig, og direktør Per Juulsen, Kollegiekontoret i Aarhus, der administrerer og vedligeholder bygningen, oplever stort set kun positive tilbagemeldinger på det røgfri kollegium, hvor alle boliger er udlejede.

”Med Åbykollegiet tilbyder vi nye og attraktive boliger, som imødekommer de studerendes ønsker om beliggenhed og krav til bolig. Vi har med det røgfri kollegium føjet endnu et varieret boligtilbud til paletten og kan nu imødekomme eksempelvis allergikeres behov for en bolig,” fortæller han.

Alle de unge skriver i forbindelse med indflytningen under på, at de vil overholde husordenen, og påtager sig ansvaret for, at deres gæster også overholder rygeforbuddet.

Henstilling og advarsel

Men hvad nu hvis en beboer alligevel får lyst til at ryge i smug, hvilke konsekvenser er der så? Til det svarer Per Juulsen:

”Håndhævelsen er en blanding af beboernes selvjustits og vores håndhævelse i tilfælde af klager. I dagtimerne vil det typisk være ejendomsfunktionærerne, der holder øje. Men det væsentligste er beboernes egne håndhævelser, da det meste af rygningen vil foregå i aftentimerne og i weekenderne.”

Selv om det nybyggede kollegium kun er nogle få måneder gammelt, har der dog allerede været hændelser, hvor nogle få beboere har brudt aftalen og er taget i at ryge.

”Det håndterer vi med almindelige lejeretslige problemer med henstilling og advarsel. Vi er ikke kommet så langt, at vi har udstukket en advarsel. Men bliver de ved med at ryge inde i boligerne, så ender det med en opsigelse. Beboerne har jo fra indflytningen vidst, at det var røgfrit og har selv søgt det,” understreger han.

Åbykollegium er det første røgfri kollegium i Aarhus.

Aarhus Kommune arbejder for at opfylde boligpolitikkens vision om, at alle århusianere har mulighed for at bo i en god bolig i en by i social balance. Aarhus Kommune har allerede givet tilsagn til knap 3.000 nye ungdomsboliger, mens der i projektet "Hjem til Aarhus" gives tilsagn til 400 nye almene familieboliger om året frem imod 2020.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1940 )

0

Læseliste