17. OKT. 2018 KL. 09:35

Flere studenter er hverken i gang med job eller uddannelse

colourbox27046411.jpg

Knud Erik Christensen / Colourbox

60.000 unge med en studentereksamen eller en videregående uddannelse har svært ved at få fodfæste.I en tid med højkonjunktur og mangel på arbejdskraft er 169.000 unge i alderen 15-29 år hverken i job eller under uddannelse.

Det er det højeste antal siden finanskrisen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der bliver bragt i Jyllands-Posten.

Andelen af inaktive unge er samlet set status quo. Men det er bemærkelsesværdigt, at flere med en studentereksamen eller en videregående uddannelse har svært ved at finde fodfæste.

- Det er stadig de unge, der kun har en grundskoleuddannelse, der fylder mest i statistikken, men vi kan se, at flere unge med studentereksamen eller en videregående uddannelse er begyndt at sidde fast i systemet i længere tid, siger analytiker Troels Lund Jensen, AE.

Det bekymrer professor Noemi Katznelson, der er leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

- Der er tale om en ny form for udsathed, der ikke nødvendigvis skyldes en social belastet baggrund, men derimod psykiske udfordringer, som primært kommer af de mange krav, de møder i uddannelsessystemet.

I alt var 60.000 unge med en studentereksamen eller en videregående uddannelse hverken i job eller under uddannelse. 

Det er en stigning på 22.000 sammenlignet med 2013. 15.000 af disse unge studenter var også passive seks måneder tidligere, mens 20.000 unge med en videregående uddannelse var det.

Dansk Industri (DI) genkender, at de unges frygt for at fejle kan gøre dem passive. Det er en markant stigning, vurderer Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning og videregående uddannelser.

- Det tyder på, at der er et mismatch mellem de her kompetencebehov, som arbejdsmarkedet står med og de unges uddannelsesvalg, siger hun. 

Hun efterspørger et uddannelsessystem, der er mere koblet til efterspørgsel eller som hun siger "der, hvor der er et sug i skorstenen". 

Ifølge hende er det blandt andet ved it-specialister og ingeniører, at der er et kompetenceefterslæb.

Men det er ikke kun matchet, det kommer an på. Der er også nogen, der simpelthen "knækker nakken" på at komme igennem studiet. 

Men det, at man ikke får topkarakterer under sin uddannelse, betyder ikke, at man ikke er attraktiv på arbejdsmarkedet på sigt, påpeger hun. 

- Vi skal lære af de fejl, som vi nu en gang begår. Man kan ikke slå en sekser igennem hele livet, siger Mette Fjord Sørensen./ritzau/

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2186 )

0

Læseliste