02. NOV. 2018 KL. 12:50

Træ versus beton

fyrvaerkeriparken19.jpg

Alex Tran og Karin Bjerregaard

Mens der kommer mere boligbyggeri af træ i Danmark, gennemgår beton en udvikling, som ifølge fortalerne gør det til et lige så bæredygtigt byggemateriale.

 

Fyrværkeriparken i Seest ved Kolding, et etagebyggeri på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus og projekter i Roskilde, Ringsted og Viby på Sjælland.

Flere steder i landet kommer der boligbyggeri af træ, og den almene sektor er en del af den spirende trend.


”Det er især arkitekter, som har fået øjnene op for mulighederne i træ,” siger Bo Pedersen, der er kompetencechef for trækonstruktioner i det rådgivende ingeniørfirma Moe.


”Når jeg kigger ud ad vinduet på de mange byggepladser her i Aarhus Ø, så er det beton, der bliver arbejdet med,” siger Bo Pedersen. Han mener, at betons popularitet blandt entreprenører skyldes, at processer og rutiner er optimeret til at anvende beton.

Men træ kan matche beton på alle parametre, erklærer Bo Pedersen, der har været med i AL2boligs byggeri på Lisbjerg Bakke.


”Træbyggeri er bæredygtigt byggeri, fordi træ binder CO2, både når det vokser, og når det er anvendt i bygninger,” siger Bo Pedersen. Dog under forudsætning af, at de fældede træer erstattes af nyplantede træer.

Han tilføjer, at såkaldt CLT-massivtræ til træbyggeri vejer og fylder væsentligt mindre end beton og kræver mindre transport. Byggetiden er kortere. Der bliver således også udledt mindre CO2 i byggefasen.


”Når det gælder pris, er træ som byggemateriale fuldt konkurrencedygtig med beton. Hvad der stadig mangler, er vidensopsamling i Danmark om træbyggeri,” vurderer Bo Pedersen.

 

ALT OVER JORDEN

Gitte Sørensen, arkitekt, civilingeniør og bæredygtighedsleder hos Dissing+Weitling, der har tegnet Fyrværkeriparken, mener, at træ er beton overlegen med hensyn til bæredygtighed.

Hertil kommer ifølge Gitte Sørensen, at der i øjeblikket er op til to års leveringstid på betonelementer, og at Danmark er ved at løbe tør for grus til fremstilling af beton.


Hun siger, at træ sagtens kan bruges til alt ved en bygning, som er over jorden – bjælker, spær, søjler, inder- og ydervægge.

Hun oplyser, at Fyrværkeriparken-byggeriet viser, hvordan det er muligt at udfordre den gængse opfattelse af, hvordan man undgår fugt, råd og svamp i trækonstruktioner. Traditionelt ville man bruge en dampspærre, men det er ikke nødvendigt her for at overholde kravene vedrørende lufttæthed.

Indeklimaet er efter hendes opfattelse også bedre i et træhus.

 

SOLIDE BYGNINGER

Der er gode grunde til, at beton er det foretrukne materiale i hovedparten af alt dansk byggeri, mener Thomas Uhd, direktør i branchefællesskabet Dansk Beton.

”Bygherrer og entreprenører har tillid til beton, fordi det giver gode og sikre bygninger, der har et sundt indeklima og er beskyttet imod brand,” siger han.


Når det gælder den almene boligsektor i særdeleshed, påpeger Thomas Uhd, at beton giver en solid grundkonstruktion, som gør det nemt at renovere – for eksempel ”ved at give bygningen en overfrakke på”.


Han fremhæver også, at betonbygninger i stigende omfang bliver en bidragyder til energiregnskabet. I sig selv er energibehovet lavere i en tung bygning end i en let bygning, og man kan sænke forbruget yderligere, hvis man justerer på temperaturen indendørs, for eksempel i nattetimerne eller midt på dagen.


”Almene boligorganisationer er foreninger og kan lave kollektive aftaler med varmeselskaber om dette,” siger Thomas Uhd.

Flere livscyklusanalyser viser ifølge Dansk Beton, at hvis man ser på en bygnings klimaaftryk i hele levetiden, kan betonbygninger have en CO2-belastning, der ikke overstiger træbygningers.


”Beton er ganske vist energiintensivt, når det skal fremstilles, men betonbygninger har lang levetid, og de bidrager blandt andet til et lavt energiforbrug,” forklarer Thomas Uhd.


Dansk Beton-direktøren tilføjer, at der bliver arbejdet intenst i disse år på at udvikle beton, som er endnu mere bæredygtig.

 

SUPERLET BETON

En af de nyere opfindelser er superlette betondæk, som er udviklet af professor Kristian Dahl Hertz på DTU BYG.

Princippet er at fremstille et skelet af stærk beton, netop hvor belastningen i konstruktionen er. Den stærke beton omgives af let beton.


”Teknologien giver mulighed for længere spænd, og det kan være interessant for den almene boligsektor,” siger Kristian Dahl Hertz om de superlette betondæk, der er hædret med flere priser og er sat i produktion.


Blandingen af stærk og let beton giver også bedre muligheder for formgivning og et mere spændende boligbyggeri, fortæller han.

Med hensyn til sikring imod brand og dæmpning af lyd er den superlette beton markant bedre end traditionel beton og overgår træ, oplyser Kristian Dahl Hertz.

 

TRÆ ER HOLDBART

Bo Pedersen fra Moe afviser, at brandsikkerheden i træbygninger er ringere end i betonbygninger. Dog kan det være nødvendigt at montere sprinklere, men de aktiveres kun, hvor der er ild, og forårsager ikke vandskader i hele bygningen, fortæller han.

Han siger, at risikoen for fugt i byggefasen kan elimineres med en ”fornuftig afdækning”, og at man ikke ”behøver at bygge i et telt”.

Bo Pedersen bestrider, at træs holdbarhed skulle være dårligere end betons.


”De bærende trækonstruktioner kan holde i mange årtier. Det er kun træbeklædningen, der med tiden skal skiftes,” siger Bo Pedersen fra Moe.

”Beklædningen er ubehandlet og har en levetid på 30 år, og den patinerer rigtig fint,” siger Gitte Sørensen fra Dissing+Weitling. 



Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018 - 2. sektion

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste