05. NOV. 2018 KL. 00:00

Svær exit fra listren

20180509-102953-l_88mb.jpg

Philip Davali / Ritzau Scanpix

Nye ghettokriterier låser boligområder til ghettolisten, inden man overhovedet er optaget.


De hidtidige kriterier for at ”kvalificere” sig til optagelse på regeringens såkaldte ghettoliste står måske foran en betydelig ændring. 


”Er et boligområde på ghettolisten, så er det fremadrettet betydelige ændringer, der skal til, for at komme af listen. Og konsekvenserne ved at komme på listen er fremadrettet, ud over det stærkt stigmatiserende, helt anderledes alvorlige for beboerne. Hvis et boligområde har været på ”ghettolisten” fire år i træk, så skal andelen af almene familieboliger reduceres til 40 procent frem imod 2030, så det ikke længere er en ”ghetto”.


Ændringerne er en del af den aftale imod parallelsamfund, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti indgik i maj. Aftalen er endnu ikke vedtaget ved lov, men skal folketingsbehandles i løbet af efteråret.

 

Fælden

BL – Danmarks Almene Boliger har den 29. august indsendt et høringssvar til regeringen. I svaret dokumenteres det blandt andet, at boligområder risikerer at være dømt til at ende på enten den såkaldte ghettoliste eller endda den såkaldte hårde liste, uden at man på flere parametre har mulighed for at forebygge det. Den aktuelle opgørelse af ”ghettolisten” er baseret på 2015-tal. Det vil med andre ord ikke gøre nogen forskel, hvor mange man i slutningen af 2018 bringer i beskæftigelse. Det får ikke betydning for de lister, som vil være gældende næste år.


”Det er meget problematisk at anvende så gamle tal af flere grunde. For det første er især beskæftigelsen i de udsatte områder meget konjunkturfølsom. For det andet er det for flere af områderne kun få personer, som afgør, om de opfylder ”ghettokriteriet”. En opgørelse af ”ghettokriteriet” på aktuelle arbejdsmarkedstal vil fx betyde, at Finlandsparken i Vejle slet ikke er en ghetto og dermed heller ikke en hård ghetto, der nu står overfor at skulle omdanne, nedrive m.v.” Sådan hedder det blandt andet i BL’s høringssvar.

 

Overkriteriet

Af regeringens forslag fremgår det, at et boligområde kun kan komme på de såkaldte ghettolister, hvis området opfylder kriteriet om, at flere end halvdelen af beboerne skal være af anden etnisk oprindelse end dansk. Hvis et område ikke opfylder dette kriterie, kan det højst kvalificere sig til at komme på listen over udsatte områder (såkaldte boblere). 

Det er heller ikke et kriterie, som boligorganisa­tionerne kan regulere på. Almenboligloven giver ikke mulighed for at sortere i ansøgere på baggrund af etnicitet.

Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste