05. NOV. 2018 KL. 00:00

Indblik: Når problemfamilien flytter ind

hvidt-billede.png

Mange tvangsflyttede beboere, hvoraf nogen er del af multiproblem-familier, kan skabe utryghed og medføre betydelige plager for oprindelige beboere i deres nye kvarter, viser hollandsk forskning.

 

En gruppe hollandske forskere undersøgte, hvordan det påvirkede beboerne, når tvangsflyttede beboere fra nedrevne sociale boligbyggerier flyttede ind i ”deres” kvarter. De undersøgte 10 kvarterer i fem byer. Kun i Rotterdam oplevede beboerne en markant effekt i to nabolag. Beboerne var mest påvirkede i kvarteret Vreewijk. Det var også det område, der modtog flest genhusede personer blandt alle ti områder. De lokale mente, at de nye beboere forringede beboer­sammensætningen, og at det gik ud over forholdet imellem beboerne. De oplevede, at kriminaliteten steg, og at der kom mere affald i gaderne.


Men også i andre byer var der problemer. For eksempel i byen Breda, hvor tre genhusede multiproblem-familier havde bosat sig i samme gade og var til gene for de andre beboere.


Nogle beboere i Breda var bange for, at tvangsflyttede beboere med vilje var blevet ”plantet” i deres kvarter, så det ville udvikle sig så negativt, at området til sidst ville ende med også at blive revet ned.


Nedenstående er kommentarer, som forskerne har samlet fra oprindelige beboere i kvarterer, der har taget imod tvangstilflyttede i byerne Rotterdam og Breda:

 

”Det er rigtigt, at folk gradvist ser Osterflank som et kvarter, hvor der flytter mange udlændinge til. Og hvor husenes værdi går ned. Det er noget, man ikke kan lide.”

 

”Du kan se, at i de huse, hvor de nye bor, er de generelt mindre sociale. De har andre normer og værdier.”

 

”Du holder dit hjerte i hænderne, når et hus er tømt, og ser, hvem der flytter ind.”

 

”De dropper alle slags mennesker her. De sammen­sætter dem nydeligt. Og så når det rigtige tids­punkt kommer, og alting er blevet så forfærdeligt forarmet her, ja, så er det blevet nødvendigt at rive det ned.”

 

”Hvis du plejede at gå gennem Vreewijk, så var det virkelig pænt, rent, velholdte haver. Men nu er der folk, der ikke tager det så tungt. De er ikke vant til det.”

 

”Her kommer en meget stor problematisk familie. Så tænker du: Jeg skal også flytte.”


Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018

Det er rigtigt, at folk gradvist ser Osterflank som et kvarter, hvor der flytter mange udlændinge til. Og hvor husenes værdi går ned. Det er noget, man ikke kan lide.

Du kan se, at i de huse, hvor de nye bor, er de generelt mindre sociale. De har andre normer og værdier.

Du holder dit hjerte i hænderne, når et hus er tømt, og ser, hvem der flytter ind.

De dropper alle slags mennesker her. De sammensætter dem nydeligt. Og så når det rigtige tidspunkt kommer, og alting er blevet så forfærdeligt forarmet her, ja, så er det blevet nødvendigt at rive det ned.

Hvis du plejede at gå gennem Vreewijk, så var det virkelig pænt, rent, velholdte haver. Men nu er der folk, der ikke tager det så tungt. De er ikke vant til det.

Her kommer en meget stor problematisk familie. Så tænker du: Jeg skal også flytte.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste