02. NOV. 2018 KL. 11:19
Bygget til at bygge om
02. NOV. 2018 KL. 11:19
Det Foranderlige Hus er en bolig, der kan bruges igennem 50 års familieliv, fordi den kan indrettes efter de skiftende behov. Det er uden ekstra udgifter, mens boligen er i brug, og klimapåvirkningen er mindre end i en ”normal” bolig.
To ud af tre danske familier flytter til et andet sted i samme lokalområde, når de flytter. Det viser undersøgelser. Dermed er det ofte mangler i boligen – og ikke utilfredshed med de nære omgivelser – der gør, at familierne flytter.
Den kendsgerning fik Realdania til at opføre et modelhus, der er fleksibelt og foranderligt, da foreningen besluttede at lave seks såkaldte mini-CO2-huse i Nyborg. Det Foranderlige Hus hedder det. Hensigten er at spare penge og ressourcer i forbindelse med om- og tilbygninger og derved dæmpe tilskyndelsen til at flytte.
”Listen over variationer er meget lang, og kun ved udvidelser kan det blive aktuelt med nye materialer,” siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.
Boligen er et familiehus, der er udformet som tre æsker, hvoraf to er forskudte i stueplan, mens den tredje er ovenpå. Det samlede areal er på 146 kvadratmeter. Der er ingen egentlige interne vægge, hvilket åbner for indretning efter de skiftende krav, som danske familier typisk stiller til et hjem igennem livet.
To mennesker flytter sammen, parret får børn, børnene vokser op og bliver teenagere, børnene flytter hjemmefra, og der er atter to mennesker i boligen. De ændrede behov kan også bestå i en hjemmearbejdsplads, et andet køkken, en udestue eller andet. Hertil kommer, at det i Danmark er en livsstil at sætte sit eget præg på boligen.
”Samme bolig kan bruges igennem et langt liv,” siger Jørgen Søndermark.
MANGE FUNKTIONER
Det Foranderlige Hus giver mange nye funktionelle muligheder. I stueetagen kan rummene bruges på forskellige måder med et enkelt greb, nemlig skydedøre og skillevægge. Der er tre brede skydedøre, som kan skubbes og skydes i to retninger. Det giver mulighed for hurtigt at lave forskellige rum – for eksempel et lukket køkken, hvis man vil undgå, at stegeos kommer rundt overalt, eller køkkenet kan slås sammen med dagligstuen, hvis der under madlavningen skal være udsyn til børnene.
I overetagen er der tre skillevægge, der udgøres af mobile skabselementer med indbyggede skydedøre. Skabsmodulerne kan flyttes rundt og inddele etagen i 2-4 rum og i åbne arealer, og de kan parkeres langs ydervæggene, hvis etagen skal være ét stort rum. Det lader sig gøre, fordi gulvet er gennemgående, elkabler er lagt ind i væggen, og varme og ventilation er samlet i vinduesnicherne.
Huset er fra fødslen forberedt til at kunne udvides tre steder: i stueetagen under et udhæng på overetagen eller ved at inddrage en eller begge af overetagens tagterrasser.
FORNUFTIGT REGNSKAB
Fleksibiliteten og foranderligheden har ikke påvirket prisen på at bygge Det Foranderlige Hus, og eventuelle senere forandringer vil være gratis, fordi de udføres uden yderligere materialer eller ombygninger, oplyser Realdania.
Hvad angår CO2-udledningen, er udledningen under byggeriet lidt mindre til materialerne end til en ”normal” bolig med samme dimensioner. Også CO2-udledningen ved forandringerne, mens boligen er i brug, bliver mindre i huset end i en ”normal” bolig, rapporterer Realdania.
”Foranderligheden er i top. Økonomisk koster det ikke ekstra, og klimaregnskabet er en tand bedre,” fastslår Jørgen Søndermark.
”ET BEHAGELIGT HUS”
Det Foranderlige Hus blev købt af Steen Braskov og hans hustru i 2015. Han glæder sig over fleksibiliteten med hensyn til indretning og især de meget lave udgifter til varme.
”Hvis jeg selv skulle bygge et hus, skulle det være på samme måde. Det er et meget behageligt hus at bo i, ” siger Steen Braskov, som i øvrigt er direktør i et lokalt byggemarked.
”I overetagen har vi gjort soveværelset større og indrettet et walk-in-closet,” siger Steen Braskov.
Med hensyn til underetagen har han en anke. Her havde parret et ønske om at gøre udhænget større, men erfarede, at det ville blive uforholdsmæssigt dyrt.
Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018 - 2. sektion
Om skribenten