05. NOV. 2018 KL. 00:00
Boligerne til flygtningene, der aldrig kom
05. NOV. 2018 KL. 00:00
Til foråret er der indflytning i Sorø Boligselskabs små boliger bygget med støtte fra statspuljen til flygtningeboliger. De blev besluttet, da man forventede 300 flygtninge til kommunen. Siden er der i alt kommet 63.
Til foråret er der indflytning i Sorø Boligselskabs små boliger bygget med støtte fra statspuljen til flygtningeboliger. De blev besluttet, da man forventede 300 flygtninge til kommunen. Siden er der i alt kommet 63.
Ved siden af Rema 1000 i udkanten af Sorø står et byggeri, der allerede er historisk, inden det er færdigt. De er et minde om, da flygtningene gik på motorvejene fra Rødby og Padborg, og 20.000 søgte asyl i Danmark. De mange flygtninge fik i starten af 2016 KL og regeringen til at indgå en aftale om en pulje til små almene familieboliger til flygtninge.
Puljen var for de kommuner, der ville modtage mange flygtninge. Sorø Kommune stod til at modtage 300 og ansøgte om i alt 3,4 millioner kroner til 57 små boliger. Heraf 30 under 55 kvadratmeter. Men flygtningestrømmen stoppede brat. Sorø Kommune havde pr. den 31. august i år taget imod 63 flygtninge siden starten af 2016 ifølge tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Gert Hansen, der er formand for Sorø Boligselskab, ved boligerne på Elmebjergvej i bydelen Pedersborg. Han er glad, selvom der næppe kommer flygtninge i flygtninge-boligerne. Boligselskabet har lange ventelister, og boligerne er fremtidssikrede.
Kravet i udbudsrunden til arkitekterne var, at en stuelejlighed skal kunne lægges sammen med lejligheden ovenpå. Ved en sammenlægning bliver boligen cirka 98 kvadratmeter med fransk altan ovenpå og to store badeværelser.
På Elmebjergvej taler de tre hvide rækker boliger i to etager deres tydelige sprog om, at mens flygtningestrømme og politik er i hurtig bevægelse, så har mursten og lokalplaner et helt andet tempo.
”Det kunne ikke gøres hurtigere. Alt er gået i det tempo, det kunne. Det tager bare omkring tre år, fra processen om et byggeri går i gang politisk, til der er indflytning,” siger Gert Hansen, der er formand for Sorø Boligselskab, der står for byggeriet af 30 ud af de 57 boliger.
Lange ventelister på bolig i Sorø
Alligevel er Gert Hansen en glad mand. Sorø Boligselskab står for byggeriet i partnerskab med kommunen, og han er overhovedet ikke bekymret for boligernes fremtid. Selvom antallet af flygtninge sidste år var det laveste i ni år.
”Vi havde ingen små boliger i vores portefølje. Der er også andre end flygtninge, der efterspørger små, billige lejligheder med nem adgang. For eksempel ældre. Det kan være med til at skabe rotation på boligmarkedet i Sorø,” siger han.
Gert Hansen ser det som en stor succes, at det overhovedet er lykkedes at få bygget almene familieboliger i Sorø. Det er nemlig 10 år siden sidst. På trods af at antallet af indbyggere i byen vokser støt, og ventelisterne bugner.
Sorø Boligselskab har 1.335 almene boliger. Der er 1.200 aktive på ventelisten, og 500 på de interne ventelister. Og der er kun 100, der fraflytter om året.
”Det er helt vildt. Det kunne vi ikke bare sidde at glo på. For at være helt ærlig, så troede jeg ikke et øjeblik på, at der kom 300 flygtninge til Sorø for at bo. Men det var nu, puljen med statsmidlerne og den politiske vilje var der,” siger han.
Kan tiltrække gode skatteborgere
Ved hjælp af gode forhandlingsevner og argumenter er de 16 flygtningeboliger blevet en del af en partnerskabsaftale med Sorø Kommune sammen med 14 større treværelseslejligheder, også på Elmebjergvej, og så 24 nye store familieboliger i dobbelthuse i et nybyggerkvarter med villaer i Sorøs udkant.
Økonomi var Sorø Boligselskabs bedste argument for at få aftalen igennem byrådet. Sorø har mange store patricier-villaer med ældre, ofte enlige ejere. Bygger boligselskabet attraktive boliger, vil en del af de ældre gerne forlade villaen for en mindre og nemmere lejebolig. Det giver plads til, at en ung familie med en god indtægt flytter ind i villaen og dermed betaler skat i kommunen.
”Det argument lytter de til,” griner Gert Hansen.
Blandede beboere
En del af handlen blev, at kommunen har fuld anvisningsret på samtlige boliger på Elmebjergvej ved første udlejning, mens Sorø Boligselskab har fuld anvisning på dobbelthusene.
Gert Hansen er ikke bekymret for den fulde anvisningsret.
For det første er der en blanding af små og større lejligheder. For det andet har Sorø en special udlejningsaftale. Kommunen kan anvise borgere med akut boligbehov, men også tilflyttere, der har fået job i kommunen.
”Kommunen er heller ikke selv interesserede i et boligområde med kun én type beboere. Så jeg er sikker på, at de selv blander indflytterne,” siger han.
Kommunen købte grund af Rema 1000
Selv efter den politiske aftale faldt på plads med et bredt flertal, har det været sin sag at få bygget de mindre familieboliger. For der manglede en grund. Først blev Sorø Boligselskab lovet en grund i centrum, der viste sig at være forurenet.
I sidste ende gik Gert Hansen en lang tur og fandt græsplænen ved siden af Rema 1000 i udkanten af byen, men tæt på busstoppestedet. Han fik overtalt kommunen til at forhandle et køb med Rema 1000, der godt kunne se fordelen i 30 lejligheder med nye kunder som naboer.
Derefter solgte kommunen grunden videre til Sorø Boligselskab.
Små lejligheder kan blive rækkehuse
På papiret hedder de 16 lejligheder ”et-værelses”. Men det dækker over en stue med åbent køkken og et soveværelse samt en forgang og et stort badeværelse.
Der kan godt bo et ungt par sammen. Hvis det ikke lykkes at leje dem ud, var det en del af kravet i udbudsrunden til arkitekterne, at boligerne skal kunne lægges sammen.
Så skillevæggene er til at flytte, og lejlighederne er tegnet, så man kan banke hul til en trappe i loftet på lejlighederne i stueetagen. Bliver de lagt sammen med lejligheden ovenpå, giver det cirka 98 kvadratmeter med fransk altan ovenpå og to badeværelser.
”Man ved aldrig, hvad der sker fremover. Så kan man ikke leje små lejligheder ud, så har vi 100 på venteliste til sådan en stor familiebolig,” siger han.
Indtil videre er der ingen grund til bekymring. Direktøren fra den store lokale virksomhed Hørkram har allerede spurgt, om han kan leje alle de små lejligheder til sine lastbilchauffører. Det var naturligvis ikke muligt. Men Sorø Boligselskab har besøgt virksomheden, så medarbejderne selv kunne høre mere og skrive sig op.
Borgmesteren i Sorø, Gert Jørgensen (K), mener også, at de nye boliger fylder et tomrum, både i forhold til erhvervslivet og det stigende antal enlige.
”Og med støtten fra puljen fik kommunen et lavere indskud. Det betyder meget i en stram økonomi,” siger han.
Kommunen har også et partnerskab med Boligforeningen Dianalund om byggeri af de øvrige 27 lejligheder, der er en del af flygtninge-puljen. 13 af dem bliver små.
”Med de to byggerier har vi i alt fået omkring 30 helt små boliger. Men vi ønskede ikke at lave en base for ”ghetto-dannelse”, så de er begge steder blandet med cirka lige så mange større lejligheder. Det er en god løsning,” siger Gert Jørgensen.
Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018