08. MAR. 2018 KL. 19:06

Statsministeren besøgte Gellerup i Aarhus

20180308-184418-l_50mb.jpg

Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix

Statsministeren ser Gellerupparken som eksempel på den forvandling af et ghettoområde, regeringen ønsker. Direktør for Brabrand Boligforening er bekymret for finansieringen.

Klokken 14.15 skarpt drejer statsminister Lars Løkke Rasmussen ind på Gudrunvej i sin BMW. Nogle lokale børn har taget opstilling. Hvad sker der mon?

Svaret er, at igen er en toppolitiker på besøg i et boligområde. Denne gang var det statsministerens tur til at besøge Gellerup. I sidste måned var det De Radikales formand, Morten Østergaard og straks herefter kom hele Folketingets Retsudvalg.

Statsministeren havde flere ærinder i Gellerup. Statministeriet havde inviteret sig selv på besøg en uge efter at regeringen lancerede et udspil, der skal gøre op med ghettoområder og parallelsamfund inden 2030. Modtagelseskomiteen foran kulturcenteret, Globus1, bestod af byrådsmedlem for Venstre i Aarhus, Bünyamin Simsek og Morten Brixhuus fra ejendomsselskabet Svanen Gruppen, der er i gang med at opføre 428 boliger i Gellerup. Herefter var der en gåtur i området.

Gellerupparken har for statsministeren fungeret som et eksempel på et område, som er på vej væk fra at være et udsat boligområde.

“Jeg kan se mærkbare forandringer, siden sidst jeg var her: Boligblokke rives ned, investorer er klar til at investere i ejerboliger og privat udlejning, og der kommer nyt erhverv ind i Gellerup,” sagde Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Hos Brabrand Boligforening, som ikke var inviteret med på gåturen, er det glimrende at statsministeren kigger forbi. Men hos direktør Keld Laursen har man en bekymring om, hvorvidt regeringsudspillet nu også er fuldt finansieret. Her tænker han på kravet om, at almene familieboliger maksimalt må udgøre 40% af et område, sådan som det er foreslået i planen ”Ét Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030”.

“Skal vi inden 2030 indfri målet om maksimum 40% almene boliger, og i fald at kommunen vil pege på behov for yderligere nedrivninger, så er der en meget lang ligning med mange omkostninger. Der er finansiering af eventuelle nedrivninger, låneindfrielser, tilsagn om renovering og infrastruktur og så genhusningsomkostninger og ikke mindst erstatningsboliger. Og de skal jo finansieres ud over de almene boliger, som allerede er planlagt som følge af at Aarhus vokser. Så vi vil da gerne vide, hvor pengene skal komme fra,” siger Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening.

Lars Løkke Rasmussen ser den igangværende forvandling af Gellerupparken som eksempel på, at regeringens mål er realistiske.

“Der er en stemning af, at nu vil vi forandre denne del af Aarhus. Det vidner om en beslutningskraft, der godt kan tjene som forbillede andre steder i landet,” sagde han til Ritzau.

Statsministeren fortsatte sit besøg hos nærpolitistationen i indkøbscentret City Vest og sluttede i selskab bydelsmødrene, der fungerer som rollemodeller og ambassadører i Gellerup og andre udsatte boligområder.

“Det har været en fantastisk oplevelse at mødes og drikke kaffe - endda på kvindernes internationale kampdag - med de her bydelsmødre, der tager ansvar for nogle af de kvinder, som sidder lidt mere isoleret,” sagde han.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste