05. MAR. 2018 KL. 00:00

Sådan bliver det hyggeligt at være derude

Hyggeforsker giver sit bud på aktiviteter og indretning, der kan fremme det sociale fællesskab på udearealet.


Hygge er en social aktivitet, der kan være med til at skabe fællesskaber i dagligdagen. Hygge er udtryk for de enkle værdier i tilværelsen. Hygge er en særlig måde at være sammen på.

Sådan lyder nogle af beskrivelserne af fænomenet hygge i Danmarkskanonen fra Kulturministeriet, der udpeger gode samfundsværdier i Danmark.

Fordi der er en tæt sammenhæng imellem socialt fællesskab og hygge, kan der være god mening i at understøtte aktiviteter på udearealer i almene boligorganisationer, der skaber hygge.

Det siger antropolog Jeppe Linnet, som igennem en årrække har forsket i hygge. Han er chef for innovation og brugerundersøgelser i analysebureaet Wilke.

Han nævner som ”hygge-understøttende” aktiviteter grill, sport (gerne ”finurlige” sportsaktiviteter såsom petanque og bordtennis) og nyttehaver.

Hygge opstår bedst i små grupper, hvor det er muligt at opnå tætte sociale relationer, forklarer han.

                                    

AFSLAPPET, LIGEVÆRDIG OG KROPSLIG

”Det er vigtigt for den enkelte at befinde sig imellem mennesker, og at aktiviteten er afslappet – ikke for krævende – og ligeværdig. Den må gerne involvere kroppen. Jo flere sanser der engageres af en aktivitet, desto bedre,” siger Jeppe Linnet.

Når man for eksempel griller, er der grillen at samles om og maden at tale om. Der er duftene og lydene.

Hygge-aktiviteterne kræver, at det nødvendige udstyr er til stede. Desuden skal der foretages en indretning af udearealet, der muliggør aktiviteterne. Det betyder noget, hvilket fysisk rum der bliver tilbudt, understreger Jeppe Linnet.

”Det må gerne være afskærmet for vejr og vind. Det skal være afgrænset, men det må ikke være lukket. Det handler om at finde balancen imellem at kunne se og blive set af andre,” siger han og tilføjer, at balancen også skal imødekomme hensynet til tryghed i området.

Det kan ydermere bidrage til følelsen af fællesskab, hvis der til hegn, bænke og andet anvendes naturmaterialer eller materialer, der bliver patineret. Disse materialer bærer spor af fortiden og giver en relation til mennesker, der levede tidligere.

Jeppe Linnet advarer imod at ”overdesigne” et udeareal, så beboerne kun kan bruge det på én måde.

”Det er afgørende at opnå indsigt i beboernes ønsker, søge inspiration og teste ideer, inden man indretter udearealet,” siger hyggeforskeren. ϖ

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste