13. MAR. 2018 KL. 13:32

Grafitti er et signal om ligegyldighed

Det er vigtigt hurtigt at fjerne graffiti i en almen boligafdeling for at vise, hvem der sætter normerne. 

Hvem har lyst til at bo et sted, hvor facader og murværk er oversmurt med farverig graffiti? Nej vel?

Graffiti kommer ind på en kedelig fjerdeplads over forhold, der gør befolkningen utryg. Det viser en rundspørge, som Det Kriminalpræventive Råd har refereret til. Det er nemlig sådan, at graffiti signalerer et fravær af normer. Graffiti – sammen med for eksempel affald, der flyder, ødelagte bænke og knuste ruder – signalerer, at her mangler der opsyn, her hersker ligegyldigheden. Konsekvensen kan erfaringsmæssigt være småkriminalitet og dermed endnu mere utryghed.

“Vores praksis er, at graffiti skal fjernes så hurtigt som muligt,” siger Keld Laursen, administrerende direktør i Brabrand Boligforening.

“Bag det ligger en grundlæggende holdning. Når vi fjerner graffiti, viser vi, at det er os, der styrer tingene her. Og ikke dem, der laver graffiti,” tilføjer Keld Laursen.

PENGE PÅ SPIL

Tidligere har man i de almene boligafdelinger Gellerupparken og Toveshøj iværksat forskellige tiltag i kampen imod graffiti og anden hærværk, skrald, der flyder, og den slags. Eksempelvis har man lavet musikvideoen Stop det – drop det.

“De unge engagerede sig i den video. De syntes, det var sjovt at se sig selv og hinanden i videoen,” siger afdelingsformand i Gellerupparken, Youssef Abdul Kader, om den lokale rapsang, der handler om at holde Gellerupparken ren.

Man har også haft en anti-graffitikampagne kørende. Man satte plakater med fotos af graffiti op i opgangene. Fotos af konkret graffiti et sted i boligområdet og en konkret pris på, hvad det kostede at fjerne graffitien. Og tilsat en tekst der lød: “Din husleje betaler for alt hærværk.”

“Det er vigtigt at gøre det synligt, at graffiti og andet hærværk koster, at den her konkrete lejlighed er blevet for eksempel 200 kroner dyrere på grund af hærværk. Det kan ses af vores regnskaber, og det skal beboerne vide,” siger Youssef Abdul Kader.

“Men heldigvis er problemet med graffiti blevet mindre og mindre her i Gellerupparken,” fortæller afdelingsformanden. 


Fagbladet Boligen nr. 2 - 2018
Sektion 2 

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Moede Online Nu kan I endelig rykke afdelingsmødet online
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03287 (1) Leder: Regeringens Forebyggelsespakke – boliger og symboler
Vær Med Logo Oragnge Se, hvilke boligorganisationer der blev udvalgt i ny pulje mod ensomhed
Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
Alles Lægehus11 Slipper for bus til lægen – kæmpe sejr for beboere
Perbachlauritsenbb101457f (2) Boligafdelinger tripper for at få bankospil i gang
Maria Torré Borch, Afdelingsformand Og Rasmus Tønning, Beboerkoordinator, AAB Maria fik bandekriminaliteten væk fra kældrene
Lars Weis Foto Peter Hove Olesen Ritzau Scanpix Overborgmester: Boligorganisationer har taget kæmpe ansvar for at stoppe smitten
Se alle artikler ( 1996 )

0

Læseliste