13. MAR. 2018 KL. 13:32

Grafitti er et signal om ligegyldighed

Det er vigtigt hurtigt at fjerne graffiti i en almen boligafdeling for at vise, hvem der sætter normerne. 

Hvem har lyst til at bo et sted, hvor facader og murværk er oversmurt med farverig graffiti? Nej vel?

Graffiti kommer ind på en kedelig fjerdeplads over forhold, der gør befolkningen utryg. Det viser en rundspørge, som Det Kriminalpræventive Råd har refereret til. Det er nemlig sådan, at graffiti signalerer et fravær af normer. Graffiti – sammen med for eksempel affald, der flyder, ødelagte bænke og knuste ruder – signalerer, at her mangler der opsyn, her hersker ligegyldigheden. Konsekvensen kan erfaringsmæssigt være småkriminalitet og dermed endnu mere utryghed.

“Vores praksis er, at graffiti skal fjernes så hurtigt som muligt,” siger Keld Laursen, administrerende direktør i Brabrand Boligforening.

“Bag det ligger en grundlæggende holdning. Når vi fjerner graffiti, viser vi, at det er os, der styrer tingene her. Og ikke dem, der laver graffiti,” tilføjer Keld Laursen.

PENGE PÅ SPIL

Tidligere har man i de almene boligafdelinger Gellerupparken og Toveshøj iværksat forskellige tiltag i kampen imod graffiti og anden hærværk, skrald, der flyder, og den slags. Eksempelvis har man lavet musikvideoen Stop det – drop det.

“De unge engagerede sig i den video. De syntes, det var sjovt at se sig selv og hinanden i videoen,” siger afdelingsformand i Gellerupparken, Youssef Abdul Kader, om den lokale rapsang, der handler om at holde Gellerupparken ren.

Man har også haft en anti-graffitikampagne kørende. Man satte plakater med fotos af graffiti op i opgangene. Fotos af konkret graffiti et sted i boligområdet og en konkret pris på, hvad det kostede at fjerne graffitien. Og tilsat en tekst der lød: “Din husleje betaler for alt hærværk.”

“Det er vigtigt at gøre det synligt, at graffiti og andet hærværk koster, at den her konkrete lejlighed er blevet for eksempel 200 kroner dyrere på grund af hærværk. Det kan ses af vores regnskaber, og det skal beboerne vide,” siger Youssef Abdul Kader.

“Men heldigvis er problemet med graffiti blevet mindre og mindre her i Gellerupparken,” fortæller afdelingsformanden. 


Fagbladet Boligen nr. 2 - 2018
Sektion 2 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste