05. MAR. 2018 KL. 00:00

Godt lys skaber tryghed

Beboerne skal kunne se andre og orientere sig. Derfor skal der lys på veje, fortove, stier – og på omgivelserne.


Når lyset gør beboerne i stand til at orientere sig, hvor de færdes, så er der tale om god belysning, som skaber liv og tryghed i et boligområde. Lyset skal også rigtigt ud i omgivelserne i udearealet, så der ikke er mørke skjulesteder. Sådan lyder rådet fra fagfolk. Tryghed handler nemlig om at kunne
se og genkende andre – og selv blive set af andre.

ET VISUELT MILJØ
Gavehavegård i Taastrup, vest for Kø benhavn, er et eksempel på en almen boligorganisation, som for nylig har taget stilling i belysningen i udeområdet. Det skete som led i projektet Lys på livet.

Christian Klinge rådgav om lysdesign som led i projektet, og han siger om erfaringerne, at man må anerkende, at god belysning er mere end en ny lampe eller at skrue op for lyset. ”Et visuelt miljø bygges af mange typer belysning, og det er vigtigt at se på alle lysets funktioner,” siger han. Han lægger vægt på, at man ind drager beboerne for at finde ud af, hvor i udearealet mere lys kan give bedre tryghed. I Gadehavegård førte projektet også til bedre belysning på en multibane, som gav beboerne mere udeliv om aftenen. Boligministeriet har udgivet rapporten Lys på livet om projektet i 2015.

RETNINGEN OG STYRKEN
Dansk Center for Lys er forening for alle, der arbejder professionelt med lys. Direktør Anne Bay anbefaler at tænke i lysets retning og styrke. ”Man skal have små kontraster imellem lys og mørke og brug helst et varmt, hvidt lys,” fortæller Anne Bay, der også opfordrer til at anvende lyse belægninger, såsom grus og fliser, til at reflektere lyset. ”Brug gerne lamper, som lyser nedad, så lyset kan spredes ud af belægningen,” siger hun. 


Fagbladet Boligen nr. 2 - 2018
Sektion 2

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste