05. MAR. 2018 KL. 00:00

Boligdirektør: Regeringens plan kan dræne lejernes pengekasse

folketingssalen_christoffer-regild_debat_02.jpg

Christoffer Regild

Regeringen vil blandt andet rive ned og renovere for 12 mia. De 12 mia. skal tages fra Landsbyggefonden. Både lejere og boligorganisationer frygter, at man kommer til at mangle penge til at renovere de boliger, der ikke ligger i de hårdest belastede områder. 

Der er 562.000 almene boliger i Danmark, samlet bor lidt under 1 mio mennesker. Der er 57 boligområder på regeringens nye liste, såkaldt ’udsatte boligområder’.

Hvis det vedtages, at der i 2019-2026 skal bruges 12 mia. i de ‘udsatte boligområder’ på planen, bliver der ni mia. tilbage i Landsbyggefonden til nødvendige renoveringer i de resterende 7.000 boligafdelinger, Og det er ikke nok, lyder det fra flere boligorganisationer, som er bekymrede. Palle Adamsen, som er direktør i Lejerbo og administrerer tusindvis af boliger over hele landet. Lejerbo har få udsatte områder, men især i helt almindelige afdelinger over hele landet. 

“Lejerbo får en ualmindelig lang venteliste, hvis forslaget gennemføres. Vores projekter i Lejerbo frem mod 2021 bliver skubbet hen på den anden side af 2026, hvilket giver store problemer for helt almindelige beboere, der bor i afdelinger, hvor der er udfordringer med bl.a. skimmel og fugt i lejlighedernene. Regeringens plan beder i virkeligheden helt almindelige beboere om at betale for deres nye plan,” siger Palle Adamsen, direktør i Lejerbo, til DR2 Dagen. 

Politisk er der delte meninger om forslaget omkring finansiering, som nu skal forhandles mellem partierne. Mattias Tesfaye, udlændingeordfører, Socialdemokratiet, sagde til DR2:

“Vi er bekymrede over at boligselskaber skal vente med renoveringer, hvis vi bruger 12 mia på og gennemføre den politik. Vi går til forhandlinger om indhold og finansiering.”

Åben for forhandling

Politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V) finder det rigtigt at tage pengene i Landsbyggefonden. Han modtager dog gerne forslag om andre finansieringskilder.

“Vi er nødt til at finde pengene et sted. Pengene finder vi i Landsbyggefonden, det er dem der skal bygge og udvikle. Helt ærligt, så er det værre at leve med de naboer, der er en del af et parallelsamfund. Vi syntes 12 mia. er ansvarligt. Skimmel er da voldsomt generende, men det er en ghetto også. Vi syntes, det er det vigtigste. Det vigtigste for DK her og nu er ghetto og parallelsamfund,” siger Jakob Ellemann-Jensen:

“Er der forslag til andre steder, hvorfra vi kan finansiere de 12 mia, så hører jeg gerne om det. Vi syntes det er rimeligt at tage pengene. Og kassen bliver fyldt voldsomt op de næste år, når boliglånene er betalt ud. Jeg håber, vi kan finde flertal for det. Selvfølgelig skal man være lidt bekymret, for det er jo mange penge.”

Hos Bent Madsen, der er direktør i BL - Danmarks Almene Boliger, som er interesse- og medlemsorganisation for landets almene boligorganisationer, er der ingen tvivl:

“Løkke sagde, at det skulle være et kirurgisk snit, og at det ikke skulle ramme de mange. Men i forhold til finansiering, så gør planen lige nøjagtigt det. Den sætter renoveringerne de facto i stå for 95% af dem der bor i den almene sektor. Det er helt uacceptabelt,” siger Bent Madsen. 

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste