03. MAJ. 2018 KL. 15:48

Højesteret omstøder dom: I orden at smide familie på gaden

20180321-123717-l_59mb.jpg

Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Det var i orden, da Fyns Almennyttige Boligselskab satte en mor og hendes børn på gaden på grund af sønnens kriminalitet, på trods af at familien boede i en anden Vollsmoseafdeling end den, hvor urolighederne foregik.

Klokken 20.05 om aftenen den 9. juni 2015, mens beboerne blandt andet følger optaktsudsendelser til det forestående folketingsvalg i tv, kører en politibil ind på Bøgetorvet i Vollsmose. Turen er for de to betjente i vognen rutine og led i den faste patruljering, politiet udfører i bydelen.

Pludselig lyder et knald, flere knald – det regner med store fragmenter af knuste fliser ned over bilen. Sten kastet af skønsmæssigt 20-30 personer. Bilen sætter i bakgear og kører skyndsomt tilbage.

Vognen har kun bakket få meter, da der lyder et anderledes dumpt knald. Politibil og vejbaner er omspændt af flammer. En flaske med benzin lukket med en brændende klud er landet få meter fra bil og betjente. Da flasken knustes, antændte den brændende klud den brændbare væske – politiet var angrebet af en molotovcooktail. Betjentene når i sikkerhed og tilkalder forstærkning. Flere vogne – nu med kampberedte betjente – når frem til Bøgeparken. Flere molotovcokktails og flisestykker kastes ind til det nu store opbud af kampudrustede betjente, som har succes med at få voldsmændene til at trække sig tilbage.

Tilbage var Bøgetorvet i et inferno med opbrudte gangarealer, fortsat brændende benzinbål, delvist smadrede og afbrændte patruljevogne og masser af knuste glas imellem de kastede flisefragmenter.

Siden hen er ni personer blevet idømt fængselsstraffe. Nogle af dem er også idømt en betinget udvisning af Danmark.

Alle opsagt

Da straffesagerne var afgjort, opsagde de to boligselskaber i Vollsmose, Fyns Almennyttige Boligforening og Civica alle lejemål, som husede de fængselsdømte ni voldsmænd. Beboerne i lejemålene har ikke accepteret udsættelserne og har sag imod de to boligselskaber ved både byret og landsret.

Efter en lejer, der boede i Vollsmose få hundrede meter fra åstedet – men i en anden boligafdeling – ved landsretten fik rettens ord for, at opsigelsen med henvisning til, at udåden var sket i en anden boligafdeling, var ugyldig, rejste FAB sagen ved Højsteret.

Nu har Højesteret så afsagt kendelse:

Det var i orden, da Fyns Almennyttige Boligselskab satte en mor og hendes børn på gaden på grund af sønnens kriminalitet, på trods af at familien boede i en anden Vollsmoseafdeling end den, hvor urolighederne foregik.

Højesteret har i forbindelse med dommen lagt vægt på, at den dømte havde skabt nok utryghed til, at lejemålet kunne ophæves.

Tilfreds boligorganisatiom

”Vi er tilfredse med dommen. Sagen har varet i over tre år. Landsretten lagde vægt på, at man ikke kunne bruge ophævelsesbestemmelserne i Lejeloven, fordi der er tale om to forskellige matrikler. Vi mente derimod, at Vollsmose skal ses som et samlet boligområde, og det gav Højesteret os ret i. Det en meget speciel sag og rigtig vigtig for sektoren, fordi den er klar og konkret. Dommen kan være god at støtte sig opad i tilsvarende sager, hvis man skulle komme i lignende situationer," siger advokat Vilhelm Dickmeiss, der repræsenterer den familie, som nu bliver sat på gaden, er ærgerlig over dommen på sine klienters vegne.

”Det har store personlige konsekvenser for dem, så det vil de være rigtig kede af,” siger han til Fyens Stiftstidende.

Samtidig mener han også, at dommen har vidtgående konsekvenser for lejere generelt.

”Det vil sige, at adfærd begået ganske langt væk fra ens bopæl betyder, at man kan blive smidt ud af sit lejemål,” fortsætter han.

Han appellerer derfor til, at regeringen fastsætter nogle klarere retningslinjer for, hvornår man må smide folk ud.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste