08. MAJ. 2018 KL. 13:53
God aftale om finansiering og renoveringer
08. MAJ. 2018 KL. 13:53
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Det Radikale Venstre har i dag indgået en god aftale om finansieringen af Parallelsamfundsplanen.
BL roser partierne for at have stået fast og sikret, at lejerne dermed har undgået store stigninger i huslejen.
Forliget indebærer nemlig, at regeringens forslag om at øge den såkaldte refusion til 100 procent er taget af bordet. Det ville ellers have medført en ekstraregning til Landsbyggefonden og dermed de almene beboere på hele 13 milliarder kroner, ifølge regeringens egne beregninger, men tallet ville ifølge BL’s beregninger nok snarere have været 20 milliarder kroner.
Denne ekstraregning kunne have tømt Landsbyggefondens økonomi, og derfor var regeringens udspil også et reelt stop for renoveringer uden for de udsatte boligområder. Dette renoveringsstop er også taget af bordet.
”Det er helt afgørende, at den enorme ekstraregning til Landsbyggefonden og dermed til lejerne er taget af bordet. Vi er også meget lettede over, at den urealistiske forestilling om et renoveringsstop i resten af den almene sektor er lagt i mølposen. Derfor er der meget stor grund til at rose partierne uden for regeringen for at have stået imod regeringens pres på dette område,” siger BL’s administrerende direktør, Bent Madsen.
Med aftalen afsættes en ekstra ramme til renoveringer i udsatte områder på fem milliarder kroner samt en milliard til infrastruktur og en halv milliard til nedrivninger.
”Regeringen har udpeget 57 såkaldte udsatte områder, og her står renoveringer for syv milliarder i kø for at komme i gang. Det er meget positivt, at der med aftalen kan sættes skub i disse renoveringer og transformationer af områderne,” siger Bent Madsen.
Det fremgår af aftalen, at genforhandlingen af boligaftalen fra 2014, som ellers normalt ville være programsat til efteråret 2018, nu udskydes til efteråret 2019.
”Det lyder fornuftigt at udskyde forhandlingerne, så de kan forberedes ordentligt. Rammerne for det boligsociale arbejde udløber i 2018, men det er der i denne aftale taget højde for ved en forlængelse af bevillingerne – dog på et lavere niveau. Vi forstår imidlertid, at de fremtidige rammer for det boligsociale arbejde også tages op i forbindelse med forhandlingerne om en boligaftale i efteråret 2019,” slutter Bent Madsen.