03. MAJ. 2018 KL. 11:03

Et liv i utryghed

20180411_bl_jeanette-arvedsen_031.jpg

Thomas Arnbo

Tusinder af beboere risikerer at måtte fraflytte deres bolig, hvis regeringens foreslåede 40-procentsregel gennemføres. Redaktionen besøger og portrætterer de 16 boligområder, regeringen vil stemple som såkaldte ”hårde ghettoer”.

I udspillet ”Ét Danmark uden parallelsamfund” foreslår regeringen, at andelen af almene familieboliger i bestemte udsatte boligområder skal reduceres til 40 procent inden 2030. Det gælder de boligområder, som har stået på regeringens såkaldte ghettoliste de seneste fire år. Det kan ifølge regeringens forslag ske ved blandt andet nybyggeri af private boliger, omdannelser af almene familieboliger til eksempelvis ungdoms- eller ældreboliger og nedrivning.

Vedtages 40-procentsreglen, er beboerne i op imod 60 procent af hjemmene i foreløbigt 16 store boligområder i akut fare for at miste deres hjem. Kommunerne vil have færre boliger til løsning af boligsociale opgaver. Og boligorganisationerne står med en næsten uløselig genhusningsopgave i andre boligområder.

Redaktionen har besøgt de 16 boligområder, som aktuelt risikerer at blive stemplet som hårde ghettoer af regeringen. Vi har alle steder mødt og talt med beboere, der risikerer at miste deres bolig og ledere af boligorganisationerne, som skal udmønte en eventuel lov. Og borgmestrene om betydningen af, at byen pludselig mister flere hundrede boliger til boligsociale formål.

Om 40-procentsreglen

Tusindvis af boliger – herunder mange nyrenoverede – risikerer at skulle rives ned eller ombygges til specialboliger, hvis Folketinget vedtager regeringens 40-procentsregel. Regeringen foreslår i udspillet ”Ét Danmark uden parallelsamfund” at ændre kriterierne til det, regeringen selv kalder ”ghettolisten”. På den nuværende liste, der blev offentliggjort den 1. december 2017, er der 22 områder. Vedtager et flertal i Folketinget de nye kriterier, vil der fremadrettet være tre lister med i alt 98 områder:   
            

I alt 16 boligområder opfylder kriterierne for med regeringens ord at kunne kalde sig et af de ”hårdeste ghettoområder” i Danmark. Er dit boligområde ét af dem. Og har det været på den nye eller den hidtidige liste i mere end fire år, skal din boligorganisation inden for seks måneder indsende en udviklingsplan til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. En plan, som skal anvise en konkret vej til at nedbringe andelen af almene familieboliger i området til højst 40 procent inden 2030. Det kan for eksempel ske ved salg, nybyggeri af private boliger, omdannelse af almene familieboliger til andre boligtyper og nedrivning. Det vil betyde, at mange risikerer at skulle flytte.

Læs mere om genhusning på bl.dk

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste