09. MAJ. 2018 KL. 15:20

Dårlig idé med firkantet 40 procents-regel

20180509-103007-l_130mb.jpg

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afviklingen af mange tusinder familieboliger vil skabe stor utryghed hos beboerne.

I dag er offentliggjort en delaftale, hvor Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF har støttet regeringens forslag om, at andelen af almene familieboliger skal nedbringes til 40 procent i 16 boligområder, der har været fire år i træk på den såkaldte ghettoliste. BL – Danmarks Almene Boliger har fra starten af debatten advaret imod en så firkantet regel, der minder om en planøkonomisk tankegang, hvor ”one size fits all”.

”Sammen med kommunerne arbejder vi jo stenhårdt på at forebygge og vende udviklingen i udsatte områder. Og det virker! Det arbejde skal fortsætte. Men det går helt galt, når en planøkonomisk 40 procents-regel møder virkeligheden. Kræfterne skal ikke bruges på en tilfældig 40 procents-regel, men på at løse reelle udfordringer,” siger Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Et så drastisk indgreb vil medføre mange forskellige problemstillinger for både beboere og kommuner og boligorganisationerne, der skal udmønte udspillet.

Store konsekvenser

”Det er i bund og grund voldsomt og uigennemtænkt. Mange af boligerne ligger i områder med mangel på billige boliger, men de skal altså afvikles. Konsekvensen må jo blive højere huslejer for mange,” siger Bent Madsen og fortsætter:

”Dertil kommer det menneskelige perspektiv. Med dagens aftale er der skabt en helt forståelig usikkerhed hos tusindvis af familier, som bor i disse områder. Hr og fru Jensen kan ikke forstå, hvorfor de skal flytte, fordi unge begår kriminalitet, eller fordi deres naboer er arbejdsløse. Disse mennesker spørger nu sig selv: Hvorfor må vi ikke blive boende? Hvor skal vi flytte hen? Og har vi råd til det? Det er ikke rimeligt at sætte helt almindelige mennesker i denne situation.”

Bent Madsen oplyser, at man i BL – Danmarks Almene Boliger ser 40 procents-reglen som Christiansborg-skrivebordsarbejde, som sund fornuft må ændre på, når teorien rammer virkeligheden, så der også i fremtiden kan arbejdes med fornuftsbetonede helhedsplaner.

Se portrætter af de 16 boligområder med kommentarer fra beboere, borgmestre og direktører for boligorganisationerne.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste