25. MAJ. 2018 KL. 10:50
Beboere og kommune stemmer sammen klimatilpasning hjem
25. MAJ. 2018 KL. 10:50
Fem afdelinger i AAB i Kolding har stemt ja til stort kommunalt projekt om klimatilpasning, selvom det giver en huslejestigning. ”Yderst positivt samarbejde,” siger projektleder fra Kolding Kommune.
Flere episoder med skybrud og langvarig, kraftig regn, der kan oversvømme veje og kældre og forurene med spildevand. Overalt i landet er kommuner i gang med at klimatilpasse, og også i landets almene boligområder.
Senest er man i Kolding Kommune kommet i land med et større klimatilpasningsprojekt, som skal være med til at sikre Kolding imod naturens ændrede luner. Her har fem afdelinger i Brændkjær, AAB Kolding, på et ekstraordinært afdelingsmøde netop stemt ‘ja tak’ til et større klimaprojektet. Og det selvom projektet ser ud til at give beboerne en huslejestigning.
Området Brændkjær, hvor AAB Kolding og Bovia udlejer omkring 1.100 lejligheder, ligger højt i Kolding. Og det er her, klimatilpasningen begynder. Når vandet rammer, skal det ledes op på terræn, forsinkes og så ledes ud i fjorden.
“Det har været en rigtig proces i forhold til andre projekter. Her er vi ikke ude med et påbud, men har udviklet projektet i samarbejde med beboerne over en længere periode. Og så skulle de sige enten ‘ja’ eller ‘nej’. Jeg har ikke tidligere oplevet en så klar feedback på et projekt, og det blev jo også et ‘rungende’ ja til projektet,” fortæller Stella Steen Jensen, der er projektleder i Klimavand, som er et samarbejde imellem Kolding Kommune og forsyningsselskabet BluKolding, der står for klimatilpasningen i kommunen.
Afstemningen i afdelingernes beboerdemokrati var højdepunktet på en halvandet år lang proces med brugerinvolvering med fokus på kommunikation og på at skabe forståelse og interesse for arbejdet med klimatilpasning. Det var altså beboernes egen beslutning, om projektet, som er EU-støttet, skulle gennemføres. Der har ikke i Brændkjær været problemer med regnen tidligere, og der har ikke været noget påbud om at klimatilpasse.
“Projektet betyder en huslejestigning, så det var selvfølgelig også lidt vildt, at der blev ‘stemplet’ ind på projektet. For os er det ekstraordinært at bruge så megen tid og ressourcer på en process, men vi har fået virkelig god læring ud af det. Vi har fået et forhold til de mennesker, vi laver løsningerne for, været ude til arrangementer og adresseret bekymringerne ansigt til ansigt. Det har virket. Meget bedre end nyhedsbreve og Facebook-opslag. Det har været den menneskelige kontakt, der har gjort forskellen,” siger Stella Steen Jensen.
Projektet i Brændkjær bliver en kreativ klimatilpasning. Beboerne ønskede blandt andet flere mødesteder og aktiviteter for børn. Konkret er det blevet til blandt andet et forsænket opholdsområde, en aktivitetszone til løbehjul og skateboards samt en renovering og forsænkning af en fodboldbane. Alle faciliteterne er forbundet via et system af grøfter og lavninger, som sikrer, at forløbet kan håndtere meget store regnhændelser.
“Vi har haft et rigtig godt samarbejde med afdelingerne. De har fingeren på pulsen og ved, hvad naboer og beboere har af prioriteter i området. Vi har haft formænd med inde over til nær udvikling og har selv været til stede på afdelingsmøder og bestyrelsesmøder. Jeg har været overrasket over, hvor mange der har taget det her som en selvfølge. Beboerne vil også gerne være med til at klimasikre vores by. Tilgengæld får de også gode opholds- og aktivitetssteder i området,” siger Stella Steen Jensen.
Planen er, at indsatsen kommer fremtidige projekter til gode, da erfaringerne fra Brændkjær skal resultere i to arbejdsværktøjer, en model for borgerproces og en projekt-læringsmodel.
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk