06. JUN. 2018 KL. 12:01

Økonomer, fagbevægelse og arbejdsgivere advarer imod at sætte grundkapitalen op

colourbox1214957.jpg

Colourbox

En ny analyse fra AE dokumenterer, at højere grundkapital er uhensigtsmæssig i den nuværende konjunktursituation.”Tudetosset” kalder direktøren i AE det for. Samme toner lyder der fra Dansk Byggeri og fra fagbevægelsen.

”Højere grundkapital er uhensigtsmæssig i den aktuelle konjunktursituation,” lyder konklusionen på den analyse, som AE netop har offentliggjort.

Analysen er lavet, fordi regering og KL netop i disse dage er ved at forhandle kommunernes økonomiske rammer de kommende år, og i den sammenhæng har regeringen spillet ud med en forhøjelse af den såkaldte ”grundkapital”, som er det beløb, som kommunerne skal betale for alment nybyggeri. I dag er kommunernes andel på 10 procent, og den ønsker regeringen sat op. Men regeringen bør tænke sig grundigt om, lyder det fra økonomer, fagbevægelse og arbejdsgivere.

I AE’s analyse peger man blandt andet på sidste gang, at grundkapitalen blev sat op fra 2010 til 2011, hvor der skete en stigning i grundkapitalen fra 7 til 14 procent. Det betød, at der blev givet tilsagn til over 16.000 almene boliger i 2010, mens det tal faldt til omkring 200 tilsagn i 2011.

“Der er jo allerede virkelig godt gang i den i byggeriet. Hæver man grundkapitalen, så skaber man hamstring og en ekstraordinær høj aktivitet på byggeriet, og så vil aktiviteten dale til minimum. Det er stop & go-politik. Man bør jo i stedet fastholde et niveau, som ‘glatter ud’ og skaber stabilitet. Det virker ganske enkelt tudetosset at hæve grundkapitalen, som konjunkturerne er nu,” siger Lars Andersen, direktør i AE.

Fagbevægelse: Turbo og så klapper det sammen
Hos BAT-kartellet, som er talerør for byggeforbundene i Danmark, mener man, regeringen bør tænke sig grundigt om.

“Det er en virkelig dårlig idé at hæve grundkapitalen. Man vil på den måde sætte ekstra turbo på byggeriet, men derefter vil det klappe sammen. Vi er simpelthen bange for, at det almene byggeri vil gå i stå. Vi har brug for det modsatte i denne højkonjunktur. Der er behov for en stabil udvikling. Vi har 170.000 ansatte i byggeriet, og det er dejligt, men vi er ikke interesseret i en stop & go-politik. Det almene kan jo reguleres, så i stedet burde man lave en langsigtet og holdbar plan i stedet for dette. Det er torskedumt,” siger Gunde Odgaard, som mener, at en forhøjelse på sigt kan have en skadelig virkning på sammenhængskraften i landet.

Arbejdsgivere: Stabilitet er alfa og omega – behold grundkapitalen på 10 procent
Spørger man til forhandlingerne hos Dansk Byggeri, lyder den samme opfordring: hold kravet til kommuner, der bygger alment i ro. Behold grundkapitalen på 10 procent i en længere periode.

“Stabilitet er alfa og omega i byggeriet. En drastisk stigning i kommunernes grundkapital vil have nogle meget uheldige effekter på både kort og længere sigt. Hvis kommunerne skal til at stille med en større andel af pengene, bør det indføres glidende, så både boligsektor og byggeri kan nå at planlægge og tilpasse sig udviklingen,” siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste