14. JUN. 2018 KL. 19:42

Minister: Jeg kan godt lide den ekstremt tætte by

img_0047.jpg

Signe Schlichtkrull

Højere, tættere eller sammenhængende byggeri var fokus for samtale mellem minister Ole Birk Olesen og arkitekt Kristian Villadsen.

Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen satte torsdag det høje og tætte byggeri på dagsordenen. Det skete i et solbeskinnet telt på Folkemødet, hvor han interviewede Kristian Villadsen, arkitekt og partner i Gehl Architects, der arbejder over store dele af verden. Virksomheden har blandt andet løst opgaver for Lejerbo København.

Baggrunden for ministerens arrangement var, at København vokser med omkring 10.000 indbyggere om året. Resultatet er stigende priser for at købe og leje boliger.

Mentale grænser

Ole Birk Olesen, der oprindelig er uddannet journalist, spurgte ind til, om højhuse er en del af løsningen. Arkitekt Kristian Villadsen syntes dog ikke, at højhuse var det oplagte sted at starte. Han argumenterede ud fra en tankegang om at skabe en mere sammenhængende by.

”Det med priserne er nogle mentale grænser. Ofte kan der i en by som København være meget kort imellem de steder, hvor der kan være superattraktivt og mindre attraktivt at bo,” sagde Kristian Villadsen.

Han mente, det var vigtigt at overføre kvaliteten ved de attraktive bydele til nye områder. Det fik Ole Birk Olesen til at spørge:

”Du siger, vi kan udvide antallet af boliger, vi har lyst til at bo i? så man har lyst til at bo i Mjølnerparken?”

”Ja, men ikke kun Mjølnerparken. Det har noget at gøre med, hvordan vi flytter de ting med ud, som gør København attraktiv. I gamle dage ville man ikke bo længere ude end Jagtvej,” sagde Kristian Villadsen.

Ikke lykken for alle

Højhuse giver ikke nødvendigvis tæt byggeri, da der ofte opstår et vakuum omkring bygningerne, hvor der blandt andet skal være plads til parkering, fortalte arkitekten. Højt byggeri fungerer bedst, hvor det ligger tæt på offentlig trafik.

”Højhuse er ikke lykken for alle. Man ved, at hvis du bor over femte eller sjette etage, kommer børnene for eksempel ikke så meget ud at lege,” sagde Kristian Villadsen.

Han understregede, at det er vigtigt at blive ved med at levere livskvalitet i de store byer.

”Her er vi på mange måder et foregangsland. Det er også derfor, jeg hellere vil hellere snakke sammenhængende by end tæt by,” sagde han.

Muligheder i den tætte by

Minister Ole Birk Olesen lagde vægt på mulighederne i den tætte by.

”Jeg kan godt lide den ekstremt tætte by,” sagde han, og begrundede det med, at den tætte by giver indbyggerne mange tilbud, for eksempel indenfor fritid og arbejde.

Derfor er det også vigtigt at skabe flere boliger.

”Jeg synes, vi skal prøve at facilitere de ønsker, folk har, hvis de gerne vil bo tæt sammen i de områder, hvor der er mange tilbud. Flere skal have mulighed for det,” sagde Ole Birk Olesen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste