16. JUN. 2018 KL. 11:58

Beboerhuse kan samle lokale kræfter

img_0125.jpg

Gentænk beboerhusene som fremtidens forsamlingshuse, der bidrager til bydelen, lød opfordringen i BL's Dome.

Hvad skal et beboerhus hedde? Spørgsmålet blev fredag drøftet langs træbordene i BL's Dome på Folkemødet. Ordet beboerhus peger måske lidt indad, mente en af tilhørerne i en debat som Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden åbnede. Debatten handlede netop om at åbne beboerhusene op for det omkringliggende samfund og gøre dem til fremtidens forsamlingshuse.

”Flere og flere flytter til byerne. Vi skal bo tættere, og det er nok karakteristik for os danskere, at når vi skal bo tættere, så sidder vi i hver sin lille lejlighed hver for sig,” sagde Esben Danielsen.

Samtidig står store udsatte boligområder overfor gennemgribende forandringer i forbindelse med regeringens ghettoaftale. Der skal skabes noget nyt, påpegede han.

”Måske kan nogle af disse områder være de steder, der skaber mødesteder i vore byer. Måske kan vi invitere resten af byen indenfor. Måske kan spejderne og fodboldholdet rykke ind.”

Gør det allerede

I Hjortegården i Herlev er beboerne allerede kommet langt i forhold til at åbne beboerhuset op mod nærmiljøet, fortalte beboer Iris Gausbo, der også er næstformand i 3B.

”Vi bor i et stort område, og vi har tænkt, hvordan får vi dem indenfor. Vi laver nu cafe, og den nærliggende grundejerforening holder møder her. Vi åbner op, og vil gerne gøre det mere,” sagde Iris Gausbo.

Arkitekt Anna Hassel fra Lokale og Anlægsfonden får mange henvendelser fra almene beboere omkring beboerhuse.

”Det med at skabe rammer om fællesskab kræver noget forarbejde. Rummet skal kalde på nogle aktiviteter,” sagde Anna Hassel.

”Hvis en afdeling har et velfungerende beboerhus, skal man så bygge et magen til i den nærliggende afdeling? Nej, der vil jeg opfordre til, at man tænker større og ser på, hvad der mangler i lokalområdet. Hvis man har noget særligt, så er folk også villige til at komme dertil udefra,” sagde hun.

En af dem, der kender mange beboerhuse indefra, er countrysangeren Ester Brohus, der har spillet adskillige koncerter i boligforeninger. Før hun sluttede debatten med et par sange, sagde hun, at man nok heller ikke skulle kalde mødestederne for forsamlingshuse, for så fik man ikke de unge derind. Men det skulle være noget, der var til at huske, som for eksempel Raketten, sagde hun og opfordrede til at bruge fantasien.

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste