02. JUL. 2018 KL. 00:00

Elitesport og boliger i unik kombination

viktorhaldthorupbb46085f.jpg

Viktor Hald Thorup foran Slagelse Boligselskabs nye ungdomsboliger. Foto: Claus Bech

OL-deltager Viktor Hald Thorup bor i et sportscollege med 73 almene ungdomsboliger, hvoraf 25 er reser­veret elitesports­udøvere. Slagelse Boligselskab og ­Slagelse Kommune har fundet sammen om at løse hvert sit behov. Men det er ikke kun afdelingen, der er unik. Stedet har også en speciel husorden. 

Han har deltaget ved vinter-OL i Pyeonhchang i speedskating-disciplinen Mass Start, hvor han blev nummer fem i finalen. Han er indehaver af samtlige danske langdistancerekorder. Han har tre top 10-placeringer ved World Cup og fire top 20-placeringer ved VM. 


Navnet er Victor Hald Thorup, og så bor han alment hos Slagelse Boligselskab. 


For et år siden flyttede han ind i en ungdomsbolig på anden sal, hvorfra han har frit udsyn til en fodboldbane, og ikke langt derfra ligger stadion. Får han lyst til at træne, skal han ikke tænke på at bruge tid på at pakke en træningstaske. Han kan gå direkte ned i underetagen, hvor der er adgang til alt, hvad hjertet begærer, af kommunale træningsfaciliteter. 

Viktor Hald Thorup træner to til tre gange om ugen i træningscenteret, der ligger i underetagen af boligblokken, han bor i.


”Jeg synes, at det er fantastisk og en stor fordel, at jeg kan bo og træne samme sted. Jeg styrketræner to til tre gange om ugen, og så er det meget praktisk, at jeg ikke skal så langt. Man sparer meget tid ved ikke at skulle bruge transport. Jeg bor også ret centralt i forhold til rulleskøjte­banen i byen,” siger han og fortæller, at han studerer til bachelor i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Absalon i byen. 

Tre etager til boligselskabet

Ud over Viktor bor der i øjeblikket 10 andre elitesportsudøvere i afdeling Stadionparken, der er blevet til efter en fælles vision, som Slagelse Boligselskab og kommune har haft. De havde hvert deres behov, som de ville løse, og fandt sammen i en anderledes konstellation.  


Kommunen havde brug for faciliteter til idrætten i området, og boligselskabet oplevede efterspørgsel på ungdomsboliger. I 2016 stod ungdomsboligerne klar med et citat fra Viktor Hald Thorup, der pryder facaden: ”Uanset om man har medfødt talent, hvor i verden man kommer fra, eller hvem man er, kan man altid nå sine mål, hvis man virkelig tror på det, og kæmper til det lykkes!”.


Både Slagelse Kommune og Slagelse Boligselskab har troet på projektet og er lykkedes med det. Men for at nå i mål måtte de sætte sig ned i en arbejdsgruppe for helt konkret at udarbejde en plan om blandt andet økonomi og vedligeholdelse af arealerne. De tre øverste etager tilhører boligselskabet, hvor alle atleter bor blandet med de andre unge. Den nederste del består af klub- og omklædningsfaciliteter, der tilhører kommunen, hvorfor Slagelse Boligselskab også har stået for langt den største udgift på de 80 millioner kroner, som projektet landede på. 

Snerydning til kommunen 

Eliteidrætskonsulent og projektleder Puk Kirkeskov Hvistendal, Slagelse Kommune, fortæller, at de blandt andet måtte forventningsafstemme om, hvem der tog sig af snerydningen. 


”Vejen ude foran dørene til byggeriet tilhører kommunen. Vi blev enige om, at hvis der ikke havde været boliger på stedet, så skulle kommunen alligevel stå for snerydningen. Så den tjans fik vi. Til gengæld er det Slagelse Boligselskab, der har ansvaret, lige så snart man kommer ind for dørene,” siger hun. 


Men ét er, hvad der står nedfældet på papiret. Noget andet er den praktiske virkelighed. 


”I dagligdagen hjælper vi hinanden. Er der nogen, der ser noget skrald, fjerner de det. Min erfaring er, at personalet på begge sider tager ansvar for området,” fortæller hun.  

Ingen druk

Ventelisten styrer Slagelse Boligselskab. Men som udgangspunkt tilhører underetagen primært atleterne, fordi det er offentlige kvadratmeter. Til gengæld har der været fælles arrangementer med beboerne, som også har benyttet arealerne. Alle boliger er fuldt udlejet til trods for en noget bemærkelsesværdig husorden.  


Kommunen og boligselskabet har helt fra start været enige om at sætte en høj standard for opførsel på stedet. 


”Vi prøver at differentiere værdierne i det at bo i Stadionparken mere med sporten. Det udmønter sig i, at det ikke er lovligt at drikke og ryge på fællesarealerne. Det er ret særligt for ungdomsboliger,” siger hun og fortæller, at stedet også har en ikke-larme-politik fra før klokken 7 og efter klokken 21, så der er plads til fordybelse. 


Husordenen er blevet til i samarbejde med de unge, og de skriver under på, at de vil overholde reglerne, når de flytter ind. Indtil videre har det ikke givet anledning til udfordringer.


Stadionparken ligger tæt på bl.a. SDU og Erhvervsakademiet samt i gåafstand til byens cafemiljø og biograf.

Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste