02. JUL. 2018 KL. 09:55

De perfekte rammer om liv

botilbudetskydebanevej_08.jpg

Fra venstre Heidi Stokholm, Lars Lynge og René Bohn Christensen i bostedets atriumgård. Foto: Jens Bach

Et tæt samarbejde imellem boligselskab og kommune gør bosted i Aalborg til et trygt og godt sted for beboerne.

”I må endelig ikke tage billeder af opvasken.” Mette Norre byder indenfor i sin lille, hyggelige lejlighed på Bostedet på Skydebanevej i Aalborg og er straks parat til at tage forbehold.


Der står afskyllede glas og tallerkener ved siden af vasken, og det må der ikke. 


”Jeg er perfektionist, og der må ikke være uorden, så kig et andet sted hen,” siger hun og viser arbejds- og soveværelse samt stue frem. Bøgerne står sirligt på reolen, og der er ryddeligt overalt.


”Jeg vil helst heller ikke have, at I tager billeder af mig. På grund af piller har jeg taget en del på, og det kan ses,” siger hun, før fotografen får hende beroliget og anbragt passende for kameraet i hjemmets lænestol.


Hun deler opholdsstedet med 19 andre beboere, der alle har nedsat psykisk funktionsniveau.  En anden af dem, René Bohn Christensen, vil også gerne vise sin bolig frem.


”Se lige her,” siger han. ”Sportstøj i høje stakke. Her hænger jakkesættene på rad og række, og der står alle mine sportssko. Jeg spiller fodbold og badminton.” 


Køkkenet og stuen er der ikke så mange kommentarer til. Det mest iøjnefaldende er stabler af ens sodavand og mange fyldte plastikposer på stuegulvet.


Umiddelbart virker det ikke, som om Mette Norre og René Bohn Christensen har meget til fælles, men hvis man spørger, hvad bostedet betyder for dem, siger de som med én mund tryghed. 

René Bohn Christensen foran sin lejlighed. Han har boet på Skydebanevej 24A, siden bostedet åbnede.


Det er et rart sted at være, fordi her er døgnbemanding, og fordi det er det samme personale og de samme viceværter hele tiden. Man kan altid få løst sine problemer,” siger René Bohn Christensen.

Løser andre opgaver

Lars Lynge hører til den faste stab. 


Han er ejendomsfunktionær i boligorganisationen Vivabolig, der har bygget bostedet, og som driver det for Aalborg Kommune. 


”Det er nogle andre opgaver, man som vicevært skal løse her end i afdelinger med traditionelle familieboliger. Her er det afgørende at skabe gode relationer. Der skal hele tiden være et solidt grundlag af tryghed, og det skaber man ved at kende hinanden. Jeg skal vide, hvad det er for en beboer, jeg skal i kontakt med. Hvem der uproblematisk kan bankes på hos, og hvem der skal tages særlige hensyn til. Nogle skal helst kontaktes igennem personalet på bostedets kontor, andre er lige til at snakke med,” siger Lars Lynge.


Der er flere slags drift på Bostedet på Skyde­banevej. 


Kommunens medarbejdere tager sig af døgnbemandingen og varetagelsen af beboernes sociale og psykiske udfordringer. Vivabolig tager sig af det andet, herunder rutineopgaver som udskiftning af elpærer og vandhanepakninger, pasning af plæner og vedligeholdelse af varmeanlæg og fællesarealer. Det er også boligorganisationen, der står for møblering og køkkenting i de områder, som beboerne er fælles om. Her er der indrettet køkken, opholdsstue, billardrum og gangarealer med møbler.


”Vi havde for kort tid siden en indretningsarkitekt i huset, der hjalp os med at få det store fællesrum gjort mere beboervenligt. Der blev ophængt store fotostater med motiver fra havnen, der ligger meget tæt på, der blev hængt skillegardiner op og anskaffet nye møbler. Nu har vi fået et sted, hvor der er virkelig rart at være,” siger Heidi Stokholm, der er områdeleder for tre bosteder i Aalborg Kommune. ”Det er sådan en opgave, som vi løser i tæt samarbejde med Vivabolig. I det hele taget kan vi kun drive bostedet ordentligt, hvis vi samarbejder på alle planer. Personalet på bostedets kontor og ejendomsfunktionærerne skal være i tæt kontakt, og vi skal kunne mødes med boligforeningens administration, når der skal træffes beslutninger om driften her og nu og på lidt længere sigt.”

Passende gemyt

Driftsleder Jan Kristensen, Vivabolig, er med til de møder, hvor de mere langsigtede beslutninger træffes.


”Nærhed er afgørende for den måde, Vivabolig møder beboerne i alle afdelinger,” siger Jan Kristensen. ”Men det skal forstås anderledes, når vi har at gøre med et bosted. Det skal vi blandt andet være opmærksomme på, når vi ansætter ejendomsfunktionærer. Det er langt fra alle, hvis gemyt passer til opgaven.” 


Det stiller i det hele taget andre krav til en boligorganisation at bygge og drive handicapegnede boliger, plejeboliger og andre boformer for beboere med særlige behov.


Det kan Lotte Bang, direktør i Vivabolig, tale med om. Lige nu er boligorganisationen ved at bygge et plejehjem i Aalborg:


”Et centralt omdrejningspunkt er inddragelse af beboere, ledere, brugere, personale og politikere. Det siger næsten sig selv, at den proces er meget omfattende og stiller særlige krav. Vi skal imødekomme mange forskellige ønsker og krav, hvilket giver en på en gang krævende og spændende proces, der er forskellig fra projekt til projekt. Det kan tit tage måneder at finde frem til lige præcis den udformning af bygninger og rum, som passer til det konkrete formål.”


Vivabolig ser gerne sig selv som specialister i at bygge og drive boliger til beboere med særlige behov. Det forudsætter, at man tager på studiebesøg i andre byggerier til samme målgruppe, ja, ligefrem går i praktik som sosu-assistent, sådan som Lotte Bang har gjort det i forbindelse med det nyeste projekt, et plejehjem for demente.

Tre gange flere ressourcer

”Såvel byggeri som drift kræver meget mere end familieboliger. Jeg vil tro, at vi bruger tre gange flere ressourcer. Men vi er med til at løse en central samfundsopgave, og denne type byggerier er med til at udvikle os til den boligorganisation, som vi gerne vil være,” siger direktøren.


Noget tyder på, at tingene er lykkedes for Vivabolig på Skydebanevej. Heidi Stokholm taler om, at byggeriet er særdeles velegnet til beboergruppen, og viser glad rundt på begge etager. Placeringen forholdsvis tæt på byen og alligevel i grønne og rolige omgivelser er også ideel, men der er et men. Beboerne vil ikke græsplænen med grillpladsen lige vest for bygningen. De foretrækker gårdhaven, selvom den bliver meget varm de fleste sommerdage.


”Skal vi ikke gøre græsplanen til blomstereng, så er der noget pænt at kigge på,” spørger Jan Kristensen. Mette, René og Heidi går glade med på ideen. 


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2969 )

0

Læseliste