02. JUL. 2018 KL. 00:00
Danmarks første almene etage-ejendom i træ
02. JUL. 2018 KL. 00:00
Flere arkitekter vælger træ frem for beton, og nu er landets første almene etageejendom åbnet i Lisbjerg Bakke ved Aarhus.
På Lisbjerg Bakke, ved Aarhus, er beboerne ved at komme på plads. Mange er netop flyttet ind. Her er lidt bart endnu. Men det bliver bedre. Beboerne er flyttet ind i landets første almene etageejendom. Bygget i træ.
På jorden ligger høvlspåner. En tømrer saver lægter til. Her dufter af træ. De seks blokke i boligområdet gennemskæres af et hovedstrøg, og går man helt hen til den sidste blok, venter et imponerende syn ud over bakken. Imod skov og marker og bugten ved Egå. Al2bolig er nybyggerne på Lisbjerg Bakke, hvor der nu ligger 40 almene boliger. Når Lisbjerg Bakke, som er et af de store nye udviklingsområder omkring Aarhus, er færdigudbygget, vil der bo næsten 25.000 mennesker i Lisbjerg.
Når direktør i Al2bolig, Allan Werge, viser rundt i det nybyggede område, så lyser glæden ud af ham. Selvom der bestemt også har været udfordringer.
”Jamen, det er jo et innovativt byggeri. Det er et sindssygt flot byggeri, synes jeg, og så er det nogle fantastiske huse at gå ind i. Indeklimaet er anderledes og akustikken også,” siger han.
Western town
Der er noget udansk over byggeriet ved Lisbjerg Bakke. Byggeskik med rent træ kender vi mest fra Sverige. Men ikke herude på den jyske pløjemark. Når man går ned igennem gaden, som har taget navn efter den folkekære skuespiller Jess Ingerslev, mangler man blot svingdørene og en saloon, så ville illusionen om en hyggelig western town være komplet. Blokkene står i ubehandlet grantræ. Flere af brædderne har allerede fået patina af vejr og vind. Det gode er, at efterhånden som enkelte planker slides ned, kan de nemt udskiftes.
Boligerne på Lisbjerg Bakke er et resultat af ”Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger”, som var en arkitektkonkurrence udskrevet af Ministeriet for By-, Bolig og Landdistrikter i 2014. Projektet ved Lisbjerg Bakke er tegnet af tegnestuen Vandkunsten.
”Der er nogle udfordringer, når man bygger i træ. I Danmark er man meget nervøse for, at det kan brænde, så med så meget træ inde og ude, så er det et krav, at der er sprinkleranlæg, både til facader og indvendigt. Det er stramme brandkrav, som man ikke kender i andre lande,” siger Allan Werge, der fortæller, at de skrappe krav gjorde byggeriet noget dyrere end beregnet og bl.a. har betydet, at beboerne selv må bekoste de fleste køkkenelementer.
Der bygges i højden med træ
Arkitekter verden over er i stigende grad igen blevet interesseret i træ som byggemateriale. Vi kender det fra fritidshuse og svenske villaer, hvor 80-90 procent af alle enfamiliehuse er bygget i træ.
I Stockholm har danske C.F. Møller Architects været med til at tegne et nyt højhus i Stockholm, der vandt en arkitektkonkurrence. I forslaget er huset 34 etager højt og skal bygges i en mellemting imellem beton og træ, hvor de nederste etager er beton og de øverste i massivt træ. I Norge bygges verdens højeste træhus ”Mjøstårnet” på 80 meter, og i Japan vil man selvfølgelig stikke alle rekorder og bygge et trætårn på 350 meter. Projektet kaldes W350 og bygges i 90 procent træ og 10 procent stål. Og træ vinder også frem herhjemme, men skal hjælpes på vej.
”Vi skal gøre det til et naturligt valg blandt byggebranchens parter at anvende træ, når der bygges i højden. Derfor er det vigtigt at lære fra de lande, som allerede har været i gang længe. Det handler i høj grad om, at der mangler teknisk knowhow hos byggeriets parter, og at der mangler forståelse for de klimamæssige fordele og om lovgivning,” siger Peder Fynholm, sektionsleder på Teknologisk Institut, til Berlingske.
På Lisbjerg Bakke er der en smule beton. Trappetårnene er i beton, ellers er konstruktionen en mellemting imellem limtræ og CLT – som er krydslamineret tømmer, også kaldet massiv træ – som gør det muligt at bygge stort og højt som med beton.
”Jeg vil gerne bygge i træ igen. Det er et fleksibelt materiale, og der er bare en god atmosfære med lejligheder i træ. Holdbarheden af bygningerne er den samme, siger de. Og så er det bæredygtigt og et virkelig godt indeklima,” siger Allan Werge.
Boligerne i Lisbjerg er i mange forskellige størrelser. Nogle er brede forneden og har en 1. sal ovenpå. Andre har både stueetage, 1. og 2. sal, hvor man skal løbe lidt mere på trappen. Boligerne kan ombygges med skillevægge, så man kan bygge et værelse mere.
Al2bolig mangler at udleje omkring 10 af lejlighederne.
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk