02. JUL. 2018 KL. 00:00

Brug for omtanke

bent_madsen_alr3962.jpg

Anne Lene Riber

Sommeren er over os, og når dette nummer af Fagbladet Boligen udkommer, så er det forhåbentlig afslappende sommervejr efter en hård politisk forårssæson, som først og fremmest stod i parallelsamfundspakkens tegn. Statsministeren antændte det boligpolitiske fyrværkeri med nytårstalen, som siden marts bød på hårde politiske armlægninger. 


Mest centralt var et angreb på Landsbyggefonden, som helt kunne tømme den for penge og sætte renoveringer i stå over hele landet. Det angreb blev afværget, og i stedet blev der afsat øget renoveringsramme til den kø af renoveringsprojekter, der allerede står og venter i de udsatte boligområder, og ligeledes blev der afsat midler til fortsættelse af de boligsociale indsatser. Det er en rigtig god landing. 


Tilsvarende kan vi heller ikke være utilfredse med landingen af kommuneaftalen, hvor et hårdt pres for at øge den kommunale grundkapital endte med, at grundkapitalen for boliger under 90 kvadratmeter sænkes til 8 procent, de 10 procent fastholdes for ældre- og ungdomsboliger og boliger imellem 90 og 104 kvadratmeter, mens grundkapitalen stiger til 12 procent for boliger på 105 kvadratmeter og derover. 


Til gengæld er der grund til at være meget bekymret over den politiske aftale om de såkaldt ”hårde ghettoer”, hvor der i 16 boligområder sigtes efter at reducere andelen af almene familieboliger til 40 procent frem imod 2030. Det er en decideret uklog strategi at styre efter et planøkonomisk måltal fremfor at udvikle det enkelte boligområde ud fra de lokale muligheder. 


Med en firkantet procentregel kommer vi mange steder til at stå i den helt paradoksale situation, at nyrenoverede boligområder med ventelister skal afvikles med al den utryghed, som det giver den enkelte beboer – ”Er det mig, som mister mit hjem?” – og de udfordringer med genhusning og længere ventelister, som det medfører andre steder. 


I Aarhus har byrådet indgået en politisk aftale om, at der skal nedrives et betydeligt antal boligblokke i Gellerup/Toveshøj og Bispehaven, ud over det der allerede er aftalt i helhedsplanerne. Aftalen er mødt med stor undren, skuffelse og frustration. 


Undren, fordi helhedsplanen i Gellerup/Toveshøj allerede lægger sig opad 40-procentreglen. Skuffelse, fordi de helt centrale parter – boligorganisationerne og beboerne – ikke er blevet inddraget, hvad der ellers er god tradition for i Aarhus. Og frustration og utryghed, fordi mange beboere simpelthen er bange for at miste deres hjem. 

Vi opfordrer til omtanke. Det er menneskers hjem og store samfundsmæssige værdier, vi har at gøre med. Lovgivningen kommer først i Folketinget til efteråret, og herefter er der mindst seks måneder til at lave de såkaldte udviklingsplaner for de 16 ”hårde ghettoer”.

Der er tid til omtanke – brug den nu til at analysere og gå i reel dialog med hinanden.

Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste