17. JAN. 2018 KL. 12:22

Udspil om parallelsamfund fra Socialdemokratiet og SF

indbrud_rigspolitiet.jpg

Rigspolitiet

Flere permanente politibetjente til de kriminalitetstruede områder, skærpede bopælskrav for flygtninge, strategisk nedrivning af boligblokke er blandt de otte hovedelementer, som Socialdemokratiet og SF mener, skal nedbryde parallelsamfundene.

Statsministeren lovede i forbindelse med sin nytårstale, at regeringen snart er klar med en plan, som skal gøre op med parallelsamfundene. Fem uger hedder regeringens egen prognose for, hvornår udspillet fra statsministerens udvalg, som består af justitsminister Søren Pape Poulsen, integrationsminister Inger Støjberg samt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, skal være færdigt. 

Udvalget kan eventuelt hente inspiration i et andet udspil, i hvert fald har Socialdemokratiet og SF tirsdag sammen offentliggjort et udspil, der også skal gøre op med de såkaldte parallelsamfund. Oplægget består af otte hovedpunkter.

Strategiske nedrivninger af boligblokke

Socialdemokratiet og SF er ifølge det fælles oplæg klar til at foretage nedrivninger af boligblokke for at gennemføre langsigtede og gennemgribende ændringer af de udsatte boligområder, så områderene og deres beboere både socialt og fysisk bedre integreres i den omgivende by.

”Hvis ghettoiseringen for alvor skal brydes, er vidtgående fysiske forandringer af de udsatte boligområder en nødvendighed,” siger Socialdemokratiets boligpolitiske ordfører, Kaare Dybvad.

”Udsatte boligområder som Vollsmose, Mjølnerparken og Tingbjerg handler ikke kun om integrations- og indvandringspolitik. Det er også historien om en boligpolitik, hvor man nok har fokuseret på gode og sunde lejligheder, men hvor man glemte at tænke på, at beboerne skulle blive en del af byen,” fortsætter han.

Lillebrorstrategi

Der skal i det hele taget passes på de unge. Derfor foreslår de to partier, at kommuner med udsatte boligområder skal forpligtes til at udarbejde en ”lillebrorstrategi”. En handleplan, der skal sikre et tidlig og målrettet fokus på begyndende negativ adfærd hos mindre søskende til kriminelle unge.

”Børn og unge skal kunne vokse op i tryghed, uden risiko for at blive rekrutteret af familie eller andre til en bande eller anden kriminalitet. Børn og unge skal motiveres til at klare sig godt i skolen. De skal sikres et godt liv, hvor de skaber værdi for fællesskabet,” forklarer Kaare Dybvad.

Tryghed skal i det hele taget omfatte alle. Også vidnerne til forbrydelser. Derfor foreslår Socialdemokratiet og SF en skræddersyet vidnepakke til ofre for organiseret kriminalitet. Den skal sikre dem rådgivning, fuld beskyttelse, anonymitet og mulighed for erstatning.

De kriminalitetsudfordrede boligområder skal ligeledes have mere og permanent tilstedeværelse af synligt nærpoliti og gadeplansmedarbejdere.

Skærpet bopælskrav for flygtninge

I dag kan en kommune beslutte at nedsætte den økonomiske hjælp til flygtninge bosat i andre kommuner, som vil flytte til kommunen, i tre år efter den pågældende flygtnings ankomst til Danmark.

Socialdemokratiet og SF foreslår, at effektuering af den her nævnte kommunale ret fremadrettet skal udvides til at gælde i fem år. I den tilsvarende periode skal kommunerne også have ret til at afvise at give den tilrejsende flygtning et tilbud om et såkaldt integrationsprogram.

Hos BL – Danmarks Almene Boliger udtaler administrerende direktør Bent Madsen:

”Jeg hæfter mig blandt andet ved oplæggets fokus på kriminalitet og bander. Blandt andet foreslås, at der skal gribes forebyggende ind over for lillebrødre, og at der skal være permanent og synlig tilstedeværelse af nærpoliti, hvilket vi også selv har anbefalet,” siger han og fortsætter: ”Ligesom i statsministerens nytårstale sættes også fokus på nedrivninger, og det gøres som led i langsigtede og gennemgribende ændringer af udsatte boligområder for at integrere dem bedre i den omgivende by. Det kender vi fra eksempelvis Gellerup, hvor anlæg af veje, fortætning med nye boligtyper og renoveringer har igangsat en positiv udvikling. Det er et godt signal om, at der skal mere skub på renoveringsindsatsen.”

Læs hele udspillet fra Socialdemokratiet og SF her

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste