26. JAN. 2018 KL. 09:01

Sydhavnens handelsliv skal blomstre med unikke butikker

bl240118_11.jpg

Stefan Kai Nielsen - På midten af Borgbjergsvej ligger Sydhavnens populære slagter.

I forbindelse med områdefornyelsen af Sydhavnen har Københavns Kommune inviteret Boligselskabet AKB, København, som har 2.700 lejemål i området, ind i et partnerskab om at løfte erhvervslivet i Sydhavnen.


Det tager sin tid, når Lars Strand bevæger sig ned ad det centrale handelsstrøg, Borgbjergsvej, fordi han stopper op og hilser på lokale iværksættere, driftsledere og andet godtfolk. Lars Strand er erhvervskoordinator for AKB, København. Han er ansat for at styre boligforeningens erhvervslejemål i Sydhavnen.

Siden 80’erne har handelslivet i området mødt modgang. I dag er gaderne præget af ens udseende kiosker og pizzarier.

Lars Strand (tv) taler med chefen for Bagerdygtigt, Michael Balmer.

”For at erhvervslivet skal være levedygtigt, skal butikkerne gøre hinanden stærkere, ved at der er mere at vælge imellem,” siger Lars Strand.

Det er i nyere tid, at det for alvor er gået ned ad bakke for forretningerne i Sydhavnen.

”Især i 00’erne var der mange steder, der lukkede. Hver gang der så er lukket noget, har man taget nogle beslutninger, der måske er lidt kortsigtet, fordi det vigtigste for en afdeling er, at huslejen bliver betalt,” forklarer Lars Strand med henvisning til de ensartede forretninger.


Den gode butik

AKB, København ejer mange af karréerne i området omkring Borgbjergsvej, og dermed udlejer de mange af erhvervsmålene. Derfor har de dannet et udvalg for erhvervsstrategien med medlemmer fra hver afdelingsbestyrelse. På den måde kan de følge en strategi for erhvervslejemålene i hele området i stedet for i den enkelte afdeling.

I udvalget finder de ud af, hvilke butikker de ønsker.

”Vi har lavet en visions-workshop i erhvervsudvalget med beboerdemokraterne. Her er de blevet spurgt om, hvad der kendetegner en god butik, og hvilken oplevelse de vil have, når de går ind i en butik,” siger Lars Strand.

Nogle af kriterierne, udvalget har fundet frem til, er, at butikken skal byde på noget unikt, og iværksætteren bag skal engagere sig lokalt. Butikkerne skal også forpligtige sig på åbningstider, og lørdag bliver fra AKB, Københavns side fremhævet som en god handelsdag.

Peter Sørensen (th.) er manden bag Southie Café & Shop.

Et eksempel på en af de gode butikker på Borgbjergsvej, som har overlevet 00’ernes modgang, er den lokale slagter. Kunderne strømmer ind og ud. Her står ejerne selv bag disken, og det er en vigtig faktor for deres faste kunde Stig Lauritsen på 66 år, som har boet i Sydhavnen i over 20 år.

”Jeg kan godt lide, at de siger ’Hej Stig’, når jeg kommer ind. Jeg kan godt lide små butikker med samvær og tilknytning,” siger han.

De nye forretninger

Der er nye forretninger på vej, og den første er åbnet. Den hedder Southie Café & Shop, og har den lokale iværksætter Peter Sørensen bag kasseapparatet.

”Idéen er, at det er en eventcafé. I hverdagen er det mest en kaffebar og tøjbutik, og i weekenderne har vi en masse begivenheder. Det kan være alt fra en gadefest, til en fredagsbar til en bogsignering, en pladeudgivelse eller live musik,” forklarer han.

Ud over Peter Sørensens biks er to nye på vej.

Den ene er en e-sportscafé, hvor man kan mødes for at se professionelle dyrke e-sport. Men der skal også være mulighed for at spille konsol- eller brætspil.

Den anden er en tøjbutik til kvinder med eget skrædderi og design.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste