23. JAN. 2018 KL. 13:29

Derfor sætter Tønder Boligselskab huslejen ned

20171017-toender-1716_gregers-kirdorf.jpg

Gregers Kirdorf / Allis Marie Jensen er en af de beboere hos Tønder Rømø Byhuse, der har fået huslejen sat ned.

Robotter. Omlægning af ejendomsdriften. Og et ændret tankesæt hos ejendomsfunktionærerne har ført til store besparelser, der nu kommer beboerne til gode.

5.000 kroner om året. Så meget har beboer Allis Marie Jensen fra afdeling Tønder Rømø Byhuse fået sat sin husleje ned. I dag betaler hun således cirka 425 kroner mindre om måneden, end hun gjorde for fire år siden. Og hun kommer til at spare endnu flere penge i fremtiden. Tønder Boligselskab har bragt udgifterne ned ved at gøre tingene ”smartere”, og uden at det går ud over servicen.

Direktør Erik Lønne Frederiksen, Tønder Boligselskab, fortæller, at man har fjernet ”plejerkasketten” og udfordret tankesættet hos ejendomsfunktionærerne. Han hiver et eksempel frem og forklarer, at det i høj grad handler om at planlægge ressourcerne.

”Kører man ud og reparerer en vandhane i afdeling X for så at køre ud til Y, og så gudhjælpemig kører tilbage til afdeling X igen, så kan tingene optimeres. Transport er en stor tidsrøver.  Når man er i en afdeling, så løser man nu flere ting i samme afdeling for at spare på transportudgiften,” siger han.

Erik Lønne Frederiksen fortæller, at de blandt andet har introduceret et ressourcestyrings- og planlægningsværktøj, hvor driftslederen ret detaljeret planlægger rækkefølgen af opgaverne og sætter tid på opgaven. Samtidig har man arbejdet på at ændre tankesættet hos ejendomsfunktionærerne.

”Alle er indstillet på, at man skal kunne levere en ejendomsservice, der er lige så konkurrencedygtig, som hvis nogen udefrakommende skulle komme at løse opgaven. Og det har været med til at flytte ejendomsfunktionærerne i en positiv retning,” fortæller direktøren.

Ikke fuld bemanding

I flere afdelinger har man sat robotter til græsslåning ind for at frigøre tid til andre opgaver. Ejendomsfunktionærerne har derfor fået tid til selv at foretage småreparationer i afdelingerne i stedet for at hyre eksterne folk ind til afdeling Tønder Rømø Byhuse ift. en filosofi om, at vi ikke skal have en bemanding, der passer til, at vi kan klare alle spidsbelastninger. I dag har vi et mandskab, der kan klare 80 procent af vores opgaver. Vi køber private ind til at klippe hæk eller rydde sne efter behov for ikke at risikere, at man i to tredjedele af året har en overbemanding, hvor du ikke har brug for alle kræfter,” siger han og fortæller, at man gik i gang med omlægningen i 2014.

Effektiviseringen gør, at Allis Marie Jensen også i år kan se frem til endnu en nedsættelse i huslejen. Fra den 1. april falder huslejen yderligere med omkring to til seks procent i Tønder Boligselskabs afdelinger afhængig af afdelingen. Hvor meget, de enkelte boliger er faldet i husleje i kroner og øre, afhænger af, hvilken afdeling man bor i, for nedsættelsen er forskellig fra afdeling til afdeling. Alle beboere har dog fået en lavere husleje.

Tønder Boligselskab, der bliver administreret af Domea, har i alt 324 boliger.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste