13. FEB. 2018 KL. 10:04

Nyt bolignavn giver højere indflytterindkomster

vejleaa-016a.jpg

Boligforeningen AAB

En fysisk renovering. En mental renovering. Og et navneskift fra Ishøjplanen til Vejleåparken har ændret boligområdets image fra negativt til positivt.

 


I 2016 – og nu med navnet Vejleåparken – var det tal steget til 506.525. Altså en forskel på 173.883 kroner. Det viser nye tal fra Boligforeningen AAB.


Det hele startede i 2004, hvor Boligforeningen AAB gik i gang med en gennemgribende renovering af Ishøjplanen. Dengang blev det kaldt for Danmarkshistoriens største renovering for 1,2 milliarder kroner.


Ishøjplanen, der er en del af 1960’erne og 1970’ernes montage- og betonbyggeri blev opført i høj standard med store altaner. Men langsomt begyndte boligområdet med de 2.000 boliger og 5.000 beboere at lide under et dårligt image.

Direktør Christian Høgsbro, Boligforeningen AAB, fortæller således:

”Ishøjplanen fik en klang af beton, indvandrere og vestegnsghetto – faktisk noget af den samme negative klang som Gellerupparken og Vollsmose har i dag. Vi blev enige om, at det ikke var nok med en fysisk renovering, men at der også skulle en mental renovering til. Derfor fik vi et kommunikationsbureau indover. Vi besluttede at skifte boligområdets navn og de associationer, der knyttede sig til det i 2008, da renoveringen var færdig. Siden da har den gennemsnitlige indflytterindkomst været støt stigende.” 

 

Betyder noget over for venner

I forbindelse med navneændringen gennemførte kommunikationsbureauet og Boligforeningen AAB en stor imagekampagne. Blandt andet begyndte de at brande området og holdt forskellige events både i og uden for området. På arbejdspladser i nærheden delte man flyers ud, hvorpå der stod: ”Stå tidligt af på Køgebugtmotorvejen” eller ”Hvorfor køre helt til København, når du kan bo i Vejleåparken.”


Kombinationen af den fysiske ændring og navneskiftet har givet gevinst på mange andre parametre.


”Vi har ikke lavet imagemålinger på det, men vi kan se, at trygheden er steget. Offentligt forsørgede tilflyttere er faldet med 50 procent. Folks selvopfattelse af at bo i området er steget. Vil man ud af en negativ spiral, er det en oplagt mulighed, at man i forbindelse med en renovering også ændrer på folks mindset omkring et boligområde,” siger Christian Høgsbro, og fortsætter:


”Når beboere fra et område skal ud at møde venner og familie på arbejdspladsen, gør det en forskel. I stedet for at sige, at man bor i Ishøjplanen og bliver mødt med en fordom, men siger, at man bor i Vejleåparken, så starter man på en frisk. I bund og grund handler det om, at beboerne får en anden opfattelse af, hvad de selv går og fortæller, men også omverdenens syn på det.”

 

Nyt navn til Vollsmose

Viceborgmester og politisk ordfører Christoffer Lilleholt, Venstre, i Odense, har for nylig foreslået, at man giver boligområdet Vollsmose et nyt navn, fordi han mener, at området bliver associeret med kriminalitet.

Et forslag, som Christian Høgsbro godt kan se fornuften i.

”Hele ideen for os var at ændre imaget og mindsettet, omkring hvad boligområdet var for et sted. Der lå så meget negativitet og fordomme knyttet til det gamle navn. Og det er lykkedes rigtig fint. I dag er Vejleåparken et godt og attraktivt boligområde, som stort set aldrig bliver nævnt sammen med problemområder. Jeg kan sagtens følge, at man taler om at ændre navnet Vollsmose, for der er en negativ og dårlig klang forbundet med det. Hvis man virkelig vil gøre op med et boligområdes image, så kan det at italesætte det som noget nyt, anderledes og attraktivt være en vej at gå.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste