27. FEB. 2018 KL. 14:32

Nye dryp fra udspillet til bekæmpelse af parallelsamfund

folketingssalen_christoffer-regild_debat_02.jpg

Christoffer Regild, Folketinget.dk

Regeringens udspil ”Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030” præsenteres torsdag. Vi har samlet et overblik over, hvad regeringen de seneste dage har lækket fra udspillet.

Tirsdag den 27. februar 2018 kom der endnu et dryp, der fortæller mere om indholdet i udspillet, statsministeren vil fremlægge torsdag. Dels skal boligselskaber have mulighed for at sige nej til at udleje en bolig, hvis en lejer har begået visse typer af kriminalitet de seneste fem år. Dels skal det blive lettere at sætte kriminelle lejere på gaden.

”Nu bliver reglerne enkle: Får du en ubetinget fængselsstraf for utryghedsskabende kriminalitet begået inden for en kilometer fra din bolig, så kan du blive udsat af din bolig,” skriver justitsministeren på sin Facebook. Ifølge Søren Pape Poulsen er det redskaber, som boligselskaberne selv har efterspurgt.


Dryppet fra i går

Mandag blev sløret også løftet for nogle af punkterne. Nemlig 'skærpede strafzoner' og 'politiindsatser', som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fortæller nærmere om, bl.a. at ’Skærpede straffezoner’ skal forstås som, at visse typer af kriminalitet skal straffes særligt hårdt i områder, der udpeges som strafzoner. Dét forslag blev mandag begyndelsen på en stor diskussion i medierne. At indføre dobbeltstraf i ghettoområder vil derfor sandsynligvis være i strid med både dansk lov, menneskerettighedskonventionen og FN's konvention mod racediskrimination, vurderer professor ved Københavns Universitets Juridiske Fakultet Kirsten Ketscher.

Fra Venstre var retsordfører Preben Bang Henriksen ude at sige: ”Det er en fordrejning at lægge det sådan ud. Man straffes akkurat lige hårdt, om man bor i Skagen, Gedser eller Tingbjerg. Man straffes hårdere, hvis den kriminalitet, man begår, er udøvet i en af de zoner, der udpeges.” Han opfordrer til, at ’se forslaget om dobbelt straf som en ’lille brik i et større ghettoudspil’.”


BL – Danmarks Almene Boliger kommenterede også forslaget til Fagbladet Boligen:
”Hvad angår forslaget om dobbelt straf, så mener vi – som de fleste andre – at alle bør være lige for loven. Så vi vil være imod enhver form for negativ forskelsbehandling, baseret på, hvilken matrikel man bebor. Vi vil derfor arbejde for, at dobbelt straf kun kan komme på tale, hvis det gælder for alle borgere, uanset bopæl. Altså sådan, at begår man kriminalitet i et udsat boligområde, så skal det straffes hårdere. Det kan godt tænkes at have en virkning i form af en præventiv effekt og skabe større tryghed for beboerne i området,” sagde Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Fra Brabrand Boligforening, der administrerer boliger i bl.a. Gellerupparken, sagde direktør Keld Laursen: ”Vi skal ikke lave negativ særbehandling for beboerne på bestemte adresser, når vi samtidig arbejder for at tiltrække ressourcestærke beboere og private investorer. Så har vi i højere grad brug for en normalisering af boligområderne.”

Også søndag

Derudover bebudede statsministeren søndag i Berlingske, at regeringen vil være kendetegnet ved to nye tilgange til at få løst udfordringerne. Størstedelen af regeringens ministre har budt ind med forslag for at skabe sammenhæng inden for eksempelvis socialområdet, beskæftigelsesområdet og boligområdet.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste