13. DEC. 2018 KL. 15:44

Vedtaget: Et-årige i udsatte boligområder skal i vuggestue

folketingssalen_anders-hviid.jpg

Børn i udsatte boligområder skal fremover i institution, fra de er et år gamle.

Fremover skal børn i udsatte boligområder deltage i et obligatorisk læringstilbud, fra de er et år gamle. Det vedtog Folketinget torsdag den 13. december med en lov, der gælder de børn, som ikke allerede er indskrevet i vuggestue eller dagpleje.

Samtidig besluttede politikerne, at der højest må optages 30 procent børn fra udsatte boligområder i den enkelte vuggestue eller børnehave. Begge love er del af regeringens lovpakke imod parallelsamfund og har blandt andet det formål, at børnene skal blive bedre til dansk.

Børnechecken på spil

Det obligatoriske læringstilbud er en ny type tilbud, hvor børnene lærer danske traditioner og demokratiske værdier at kende. Det varer 25 timer om ugen, kan foregå i en daginstitution og er gratis. Forældrene skal dog betale for kost og bleer.

Hvis børnene ikke dukker op, skal kommunalbestyrelsen standse udbetalingen af børneydelsen. Forslaget har mødt kritik undervejs for at forskelsbehandle borgere på grund af deres adresse. Det blev vedtaget af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Maks. 30 procent fra udsatte boligområder

Lovpakken imod parallelsamfund berører også selve daginstitutionerne, der fremover højst må optage 30 procent børn fra udsatte boligområder hvert år. Målet er blandt andet at sikre, at børn kommer i dagtilbud, hvor der tales dansk.

Omkring 120 institutioner, hvoraf cirka 30 ligger på matrikler i udsatte boligområder, vil blive omfattet af den nye regel ifølge Børne- og Socialministeriet. Kommuner og daginstitutioner får dog en kattelem i form af en mulighed for at søge dispensation for loftet på 30 procent.

Loven blev vedtaget af regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste