10. DEC. 2018 KL. 10:27

Gellerup vil forvandle sig ud af 'ghetto-listen'

gellerup-toveshoej-011.jpg

Gellerup i Aarhus bevæger sig i den rigtige retning. Mindre kriminalitet, flere i arbejde og et bedre mix i beboersammensætningen.

Det går den rette vej for Gellerup på ’ghettolisten’. Det seneste årti er det på en række parametre gået fremad for Gellerup/Toveshøj, der også år for år har nærmet sig grænsen for regeringens ghettokriterier. Der er flere er i beskæftigelse, mindre kriminalitet, og andelen af ikke vestlige indvandrere er faldet.

Det viser tal, som JP Aarhus har fået fra boligforeningerne Det Boligsociale Fællessekretariat (DBF) og BL – Danmarks Almene Boliger og beskrives i weekenden af JP Aarhus.

Der findes i alt fire ghettokriterier, og for at komme på listen skal to af fire kriterier opfyldes, samtidig med at samtidig mindst 50 pct. af beboerne har en ikkevestlig baggrund. Gellerup/Toveshøj opfylder tre af kriterierne. Selv om det ifølge statistikkerne går den rigtige vej, har Gellerup/Toveshøj fire år i træk opfyldt de skiftende kriterier for at komme på ghettolisten og bliver dermed betragtet som en hård ghetto.

Det første kriterium er andelen af beboere, som står uden for arbejdsmarkedet. Grænsen er 40 pct., og i Gellerup ligger andelen ifølge ghettolisten på 52,5 pct. I runde tal er det 463 personer for mange. Ifølge DBF er der siden 2007 tale om et fald fra 57,7 pct

Næste kriterium handler om kriminalitet. Set over en årrække har kriminaliteten i Gellerup/Toveshøj udviklet sig i en positiv retning.

Andelen af beboere med en dom er faldet fra 4,6 til 2,93 pct. i 2010-2017. Ligesom andelen af hærværk og indbrud for hver 100 husstande siden helhedsplanens begyndelse er faldet fra 10,5 til 2,8 i 2016, hvor den lå placeret et godt stykke under andre udsatte boligområder i Aarhus.

Jens Espensen er overbevist om, at det vil lykkes at få Gellerup til at ligne resten af Aarhus, hvad kriminalitet angår.

"Hvis jeg havde været 30 år og havde mange penge, ville jeg købe ejendomme i Aarhus V, fordi jeg tror, at det er dem, der stiger allermest i de næste 20 år. Samfundsudviklingen herude betyder, at det er mere in at få et job, end det er at være kriminel," siger Jens Espensen, netop fratrådte leder af Lokalpolitiet Århus Vest.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2067 )

0

Læseliste