28. DEC. 2018 KL. 00:00

BoligSyd tilbyder at indrette særlige områder til psykisk syge

foto-til-psykisk-syge-i-so-nderjylland.jpg

Det kan føles utrygt at være nabo til en svært psykisk syg beboer, som råber højt eller på anden måde opfører sig anderledes. Især hvis naboen ikke ved, hvad der foregår. BoligSyd foreslår særligt indrettede områder og større åbenhed som en del af løsningen.

Hvorfor ikke indrette et område med almene boliger, der er særligt egnede til psykisk syge, der som følge af sygdommen somme tider råber højt, opfører sig truende eller på anden måde grænseoverskridende. Det foreslår BoligSyd, der har knap 2.000 boliger i Aabenraa Kommune.

Forslaget udspringer af en konkret sag, hvor en psykisk syg mand med kommunens hjælp fik en bolig anvist i et af boligforeningens rækkehuse i Holbøl, en mindre by.

Naboerne blev opskræmte og utrygge, da han ind imellem råbte meget højt. Noget måtte gøres, og kommunen indkaldte til et orienteringsmøde efter opfordring af naboerne.

Direktør Peder Damgaard fra BoligSyd, ti naboer og en vicevært deltog i mødet med to medarbejdere fra kommunens social- og sundhedsforvaltning.

I dialog med kommunen

”Manden er en stakkel, som siger, at han har boet alle steder. Han er smidt rundt og er nu havnet blandt fortrinsvis ældre mennesker. De er hjemme i dagtimerne og blev selvfølgelig forskrækkede over uroen,” fortæller direktøren.

Han tilføjer, at BoligSyd gerne vil være med til at løfte opgaven med at huse psykisk syge.

”I nogle tilfælde gøres det bedst i særlige områder, frem for at tilfældige lejere skal udsættes for syge mennesker, der kan virke utilregnelige. BoligSyd har tilbudt kommunen at være partner i det, hvis der er behov for at indrette et særligt område. Det kan være en opgang eller et sted, hvor alle ved, at der skal tages særlige hensyn,” siger Peder Damgaard.

Aabenraa Kommune vil ifølge direktøren gerne indgå i en dialog om spørgsmålet, men indtil videre er der ikke kommet en konkret aftale ud af boligforeningens forslag.

Appel til kommunen

Men tilbage til orienteringsmødet, hvor Peder Damgaard hjemmefra havde frygtet, at naboerne ville bede om at få den syge mand smidt ud. Sådan gik det ikke. Da naboerne blev sat ind i mandens situation, udviste de tværtimod stor forståelse for hans vanskelige situation.

En forklaring og mere viden om, hvad kommunen gør, har betydet rigtig meget. De utrygge beboere blev beroliget, og mange gav udtryk for, at de gerne vil hjælpe ham.

Flere sagde, at de ikke har noget imod manden, men at han da vist får for lidt hjælp. I dag tager de situationen mere roligt, og de har sendt en appel til kommunen om mere hjælp til den syge.

Åbenhed efterlyses

Et fysisk handikap kan man ofte se, mens det er langt sværere at spotte et psykisk handikap, hvilket gør det svært at vise det fornødne hensyn.

BoligSyd har derfor bedt Aabenraa Kommune om at spørge psykisk syge borgere, om boligforeningen må orientere naboerne om deres udfordringer, når de placeres i alment boligbyggeri.

”Når sygdom er omgivet af tavshed, kan tingene blive lidt mystiske. Oplysning kan derimod forhindre mange myter. Men ønsker en psykisk syg ikke, at naboerne bliver orienteret, skal det selvfølgelig respekteres,” siger Peder Damgaard.

Hvis en psykisk syg afviser at modtage hjælp, har naboerne ofte ikke anden udvej end at ringe til politiet, hvis der opstår problemer.

”Det er en stor frustration for både naboer, boligforening og vicevært, når man godt kan se, at personen har brug for lægefaglig hjælp. Ofte er det desværre først, når en beboer har været politianmeldt flere gange, at der sker noget lægefagligt. Det er det dilemma, vi står i,” siger Peder Damgaard, der håber, at BoligSyds fremstrakte hånd kommer til at gøre en forskel i årene fremover.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste