21. AUG. 2018 KL. 13:08

Lykketoft: “40-procentreglen er som at bruge en forhammer - når man kan nøjes med en pincet”

_dsc0308_3.jpg

Simon Jeppesen

“Store dele af verden vil blive ubeboelig om 30 år. Hvis vi ikke stiller om i en mere bæredygtig retning”

Den almene boligsektor blev målt og vejet i forhold til FN’s verdensmål, da BL’s forvaltningskonference her til formiddag blev indledt på Hotel Nyborg Strand i Nyborg.

“Vi er i sjælden grad ved at skubbe en meget stor gruppe mennesker ud et sted, hvor de ikke kan leve. Store dele af verden vil blive ubeboelig på grund af oversvømmelser, ørkendannelser og gletsjersmeltninger,” sagde Socialdemokratiets tidligere formand, Mogens Lykketoft.

“De vil meget snart banke på, fordi de også vil være her,” fortsætter han.

Den tidligere blandt andet finans- og udenrigsminister gjorde det med det samme klart, at vi alle må forberede os på omstillinger.

“Vi er i dag tre gange så mange i verden, som da jeg gik i skole. Og vi rækker alle sammen ud efter jordens ressourcer. Der er en milliard asiatere, som gerne vil have samme livsstil som os. To ting ligger fast. De kan ikke få det. Og vi kan ikke beholde vores,“ forklarede den også tidligere formand for FN’s generalforsamling.

Verdensmålene

Skal vores børn og børnebørn have en lang og god fremtid, skal vi fremadrettet ifølge Mogens Lykketoft på en lang række parametre leve betydeligt mere levedygtigt. Parametre, der er formuleret i FN’s 17 verdensmål. De omhandler blandt andet sundhed, uddannelse, ulighed/lighed, klima, virksomheds-innovation med mere. Og den almene sektor kan gøre en betydelig forskel.

“Det har betydning, hvordan I bygger, hvordan og hvad I handler ind, hvordan i håndterer affaldet, og ikke mindst hvordan i sammen med kommuner og andre aktører planlægger byerne,” sagde han.

Om 40-procentreglen

Og der er meget at tage fat på. Ifølge verdensikonet for bæredygtig adfærd kan vi, kommuner og ikke mindst lovgiverne gøre det betydeligt bedre.

Adspurgt, hvordan han mente elementet i den nyligt indgåede aftale om parallelsamfund, der kan medføre, at 60 procent af de almene boliger i de 16 boligområder på regeringens liste over "de hårdeste ghettoer" muligvis skal nedrives, passer ind i FN’s verdensmål om bæredygtighed, svarede han:

“Jeg har ikke været tæt på de forhandlinger. Men jeg har indtryk af, at man i mange af områderne i forvejen er i en positiv udvikling. Det er vel at løse et problem med en forhammer, når man bør benytte en pincet,” sagde den igennem mange år store taktiker i Socialdemokratiet.

Optimistisk – trods alt

Mogens Lykketoft var dog nogenlunde optimistisk i forhold til fremtiden.

“Når FN sætter målsætninger, bliver de oftest nået. Eksempelvis målsætningen om at nedbringe den ekstreme fattigdom. Vi er gået fra at være halvanden milliard fattige i verden, til at vi i dag kun er det halve,” sagde han og hæftede sig ved, at vi er på vej. Markedet har opdaget, at der kan tjenes penge på denne dagsorden. I Texas er der eksempelvis i dag flere, som arbejder med bæredygtig energi, end der er mennesker i olieindustrien,” sagde han.

Lykketoft gav udtryk for, at alle verdensmålene er vigtige. Men der er et akut behov for at få klimaet i balance.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste