09. AUG. 2018 KL. 09:32

Almindelige mænd henvender sig på herberg

colourbox6498345.jpg

Colourbox

Flere herberger får henvendelser fra almindelige mænd, der mangler et sted at bo, viser en rundringning.

Det er ikke kun hjemløse med misbrugsproblemer eller psykiske lidelser, der henvender sig til herbergerne i hovedstadsområdet.

Flere herberger oplever at blive kontaktet af almindelige mænd, der falder uden for den målgruppe, herbergerne er til for.


Det viser en rundringning, som DR P4 København har foretaget.


En af dem, der som sidste udvej måtte kontakte et herberg, er Kim Bækmand. Han var på daværende tidspunkt 48 år, var blevet fyret fra sit arbejde og endte på kontanthjælp.


Men kontanthjælpen var så lav, at han ikke havde råd til sin bolig og kunne ikke finde et nyt sted at flytte ind.


- Jeg kom fra et liv med job, kæreste og var meget sund. Jeg hverken røg eller drak og løb 10 kilometer om dagen. Men blev boligløs og så måtte jeg bo på min mors sofa. Det var bare slet ikke holdbart, siger han til DR P4 København. 

Derefter kontaktede Kim Bækmand samtlige herberger i København, men uden held i begyndelsen. Og der var heller ingen hjælp at hente fra systemet.

- Jeg fik hverken hjælp af kommunen, lægen eller jobcenteret. Det var først, da jeg kontaktede et misbrugscenter, at jeg fik hjælp. Men der havde jeg jo udviklet et alkoholmisbrug.


En rundringning blandt en række herberger i hovedstadsområdet viser, at det især er mænd i alderen 40-55 år, som enten er blevet arbejdsløse, har været gennem en hård skilsmisse eller på anden måde er kommet i økonomisk klemme, der henvender sig på herbergerne, siger han til til DR P4 København. 


Et af de steder er på herberget Stubben i Helsingør.


Og der er leder Anette Lauritsen overrasket over, hvilke mænd der henvender sig.


- De er måske blevet arbejdsløse eller skilt og pludselig står de uden bolig. Og så kommer de her i deres pæne blå skjorter og har en forestilling om, at vi kan hjælpe dem med et sted at sove, siger hun til DR P4 København. 


Stubben fik i sidste uge fire henvendelser fra mænd, som enten har boet hos venner, familie eller i en campingvogn, og som er løbet tør for midlertidige steder at bo og må kontakte herberget.


Desværre må personalet oftest afvise mændene, fordi deres problemer ikke er store nok, siger Anette Lauritsen.


- Vi er nødt til at sige, at de ikke er målgruppen til herberget, fordi vi kun har 11 pladser, siger hun til DR P4 København. 


Samme henvendelser oplever de hos herberget på Hillerødgade i København.

Herberg ikke er et ønskescenarie for mændene, men det er det sidste sted, de kan henvende sig, når venner, familie og kommunen ikke kan hjælpe, siger Patrycja Wyszomirska, der er daglig leder af herberget på Hillerødgade.

- De har forsøgt at få hjælpe andre steder, men simpelthen er blevet afvist, fordi de er det, man kalder ”for gode”, så skal de selv kunne løse deres boligproblem, siger hun til DR P4 København. 


Og det svar kender Kim Bækmand alt for godt til.


- Det er først, når man kommer helt ud i skidtet, står på gaden og måske har udviklet et misbrug, at man kan få hjælp, siger han til DR P4 København. 

Men boligsituationen er bare ikke nem at løse. Sådan lyder det fra Ask Svejstrup, som er sekretariatsleder i Sand, De hjemløses landsorganisation.

- Der er ikke den samme adgang til billige boliger, som der har været, så man kan ikke bare finde sig et nyt sted, hvis man pludselig bliver skilt fra konen eller mister sit arbejde.


På herberget Hørhuset i København henvender folk uden for målgruppen sig også, og det er forstander Dorit Olesen bekymret for.


- Den værste konsekvens er, at de almindelige mænd lige pludselig bliver målgruppen. Der går måske lidt for mange øl i den og lidt for meget hash, og så får de det psykisk dårligere og bliver skrøbelige.


Og samme konsekvenser peger Preben Brandt også på. Han er formand for Projekt Udenfor, uddannet psykiater og har arbejdet med hjemløse i snart 40 år.


- Det er en markant oplevelse, en markant social katastrofe, en markant social deroute, som man nødig vil tale om og nødig vil huske, siger han til DR P4 København. 


For Kim Bækmand resulterede hjemløsheden i et alkoholmisbrug og otte måneder på herberg.


Alkoholen hjalp ham i starten, men på et tidspunkt kunne han ikke holde det ud mere. Så han sagde til sig selv, at det måtte stoppe, fortæller han.


- Nu bor jeg i en udslusningsbolig på Amager, som jeg har boet i i en måned. Og det er et step på vejen til at få min egen lejlighed igen.


P4 København har foretaget en rundringning, der viser, at følgende herberger oplever at få henvendelser fra almindelige mænd:

Stubben, Helsingør
Natcaféen på Hillerødgade, København
Hørhuset, København
Lindevangen, Frederiksberg
Overførstegården, Gentofte
Roskildehjemmet, Roskilde

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste