23. APR. 2018 KL. 16:11

Teenage-arkæologer i Køge

beskaaret.jpg

Oguz-Han Gülmez

”Hver gang metaldetektoren bipper, bliver man glad.”

Den 20. april var en glad og spændt gruppe af unge drenge og en enkelt pige fra Hastrupparken på Køge Bibliotek. Det var de for at præsentere resultatet af pilotprojektet ”Køges Unge Arkæologer”. Projektet, som er for 13-17-årige, er opstået som et samarbejde mellem Boligsocial Helhedsplan Køge, Køge Bibliotek og Museum Danmark.

Byens borgmester, nogle medarbejdere fra helhedsplanen samt nysgerrige borgere var også mødt op.

Alle var samlet for at se en udstilling på biblioteket med genstande, de unge igennem de seneste par måneder har fundet i felten med metaldetektorer og spader. Ud over en fladmast øldåse og to stykker krøllet folie bød udstillingen på en masse små metalgenstande, som muligvis har en længere historie bag sig.

Bibliotekar Hamide Kara bød velkommen til ferniseringen med en tale og sluttede med ordene.

”Tak fordi I er så nysgerrige. Bliv ved med at være nysgerrige. Bliv ved med at være videbegærlige. For det er virkelig vejen frem.”

Køges borgmester, Maria Stærke, var til stede for at åbne ferniseringen. Hun har selv læst historie, og hun udtrykte en særlig begejstring for projektet.

”Jeg syntes, det er dejligt, at unge mennesker mellem 13 – 17 år har lyst til at arbejde med et projekt, som skal skabe interesse for kulturhistorie og arkæologi.”

Laith Osama Mohamad på 17 år er en af de ca. 15 unge, der har været med i projektet. Særligt feltarbejdet fangede hans interesse.

”Hver gang metaldetektoren bipper, bliver man glad. Det er en dejlig følelse, når man finder noget,” siger Laith.

Og projektet har været en lærerig oplevelse ham.

”Jeg kendte ikke engang ordet Danefæ, inden det her projekt. Jeg har lært, hvor man må grave, og hvor man ikke må, og hvilken værdi tingene har. Og så syntes jeg også, at jeg har udviklet mig socialt,” siger han.

I den tid projektet har været i gang, har de unge ofte været på biblioteket, hvor de har undersøgt deres fund ved hjælp af bibliotekets bøger. Og dermed er biblioteket blevet et vanligt opholdssted.

”Jeg kommer helt klart til at være mere på biblioteket fremover. Hamide, vores bibliotekar, vil også hjælpe mig med min Dansk-Historie Opgave, når jeg skal skrive den,” siger Laith Osama Mohamad på 17 år.

Idéen opstod fra egen interesse
Den boligsociale medarbejder Osama Aref Mohamad fra Helhedsplanen i Køge faldt for et halvt års tid siden i snak med en gruppe unge drenge fra Hastrupparken. De var meget optaget af vikingetiden og Danmarks historie generelt.

Derfor drog Osama og nogle af drengene ud på togt med en metaldetektor i håb om at gøre historiske fund. De erfarede, at det ikke er ligetil at finde genstande med historisk værdi. Men interessen hang ved.

Derfor tog den boligsociale medarbejder Ibrahim Øksum kontakt til Museum Sydøstdanmark og Køge Bibliotek for at høre om mulighederne for et samarbejde. Projektet startede tilbage i januar på Køge Bibliotek. Her blev de unge undervist i arkæologi og udrustet til feltarbejde af Tim Aunkilde fra Museum Sydøstdanmark, som også selv har været med i felten.

Ambitionen er at udvide projektet, så flere unge i Køge får lov til at prøve kræfter med arkæologien.

Her kan du se en lille film fra projektet.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste