30. APR. 2018 KL. 00:00
Sygeplejersken med hunden
30. APR. 2018 KL. 00:00
20 procent af Danmarks almene boliger er ikke familieboliger. Det er specialboliger. Langt de fleste af de over 120.000 specialboliger er tradi-tionelle ældre- eller ungdomsboliger. Men der er også afdelinger med boliger, der skal dække helt specielle behov for udsatte medborgere. Vi vil i dette og kommende numre af Fagbladet Boligen portrættere en del af disse afdelinger.
Maria er for nylig flyttet ind i en af de almene lejligheder i Kildebakken Plejecenter i Haderslev. Hendes lejlighed er indrettet med blomster på bordene og familiebilleder i stort antal på væggene. Ud ad vinduet ser hun Varbergparken, der er opført af den almene boligforening HAB i 1970’erne, og som også huser Kildebakken Plejecenter. Det er et særligt tilbud til mennesker, der lider af svær demens, en sygdom, som rammer flere og flere, i takt med at danskerne lever længere.
Maria i sin nye lejlighed i Kildebakken Plejecenter.
”Jeg var lidt betænkelig ved at flytte ind, og om jeg ville blive sat i et hjørne, men man føler sig hjemme,” fortæller Maria.
Den tidligere farmaceut opholder sig gerne i fællesstuen ved siden af køkkenet, der kun er adskilt fra stuen med en glasvæg, og hvorfra duften af nylavet mad ofte breder sig. Beboerne skal netop føle, at stedet er deres hjem, fortæller plejecenterets leder, Kirsten Raun Østergaard.
En fremadskridende sygdom
”Mange lider af uro, utryghed og angst, og de kan blive irritable og udadreagerende. Når man ikke ved, om det er morgen eller aften, eller man for eksempel leder efter sine børn, så bliver man angst,” siger Kirsten Raun Østergaard.
Demente mister efterhånden evnen til at huske, planlægge og udføre simple ting som at tage tøj på og børste tænder. Mange får besvær med at finde ordene og mister måske sproget. Der følger ofte fysiske sygdomme med, som de ikke kan gøre opmærksom på. Personligheden forandrer sig hos mange. For Maria er det heller ikke altid let at bevare humøret, men personalet hjælper hende.
”Jeg har lagt mærke til, at hvis man er ked af et eller andet, så kan de glatte det ud,” siger Maria.
”Når de er angste og kede af det, så skal vi være der og lindre og trøste. Det kan ikke udsættes,” siger Kirsten Raun Østergaard.
Hunde og katte
En kat dasker rundt imellem bordene i fællesrummet og trækker sig lidt væk, da centersygeplejerske Heidi Clausen kommer forbi med sin hund Vigga, der altid er med på arbejde.
Hun har haft den med, siden den var hvalp, og i dag har hun den i snor, mens hun hjælper Bitten, en anden af stedets beboere, over til elevatoren, som de tager direkte ned i sansehaven. Udenfor er det forårskoldt, og de går en tur ad de anlagte stier. Bitten er ikke helt veltilpas.
”Så hjælper det hende at fokusere på hunden. Den afleder opmærksomheden og spreder glæde,” forklarer Heidi Clausen.
Plejecenteret har tre medarbejdere, som altid har deres hunde med. Beboerne er glade for at hjælpe med at holde snoren og passe hunden, forklarer Heidi Clausen. For udover at sikre, at beboerne får sundhedsfaglig pleje og hjælp til for eksempel spisning og bad, så drejer det sig også om at skabe mening i hverdagen, forklarer Kirsten Raun Østergaard.
”Vi involverer dem i små gøremål. De kan hjælpe med at dække bord, lægge vasketøj sammen og feje sammen med personalet. Vi forsøger at vække glæde og skabe gode stunder,” siger hun.
Manden med værktøjet
En af de personer, der ofte vækker glæde blandt beboerne, er HAB’s faste pedel. Han kommer jævnligt forbi med sin vogn med værktøj og ordner praktiske ting for beboerne og personalet.
”Det fungerer så godt med en fast tilknyttet pedel, fordi de beboere har særlige behov. Han kender dem og er god til at snakke med dem,” siger Kirsten Raun Østergaard.
SOSU-assistenten Elin tager ofte beboere med ud fra afdelingens store altan.
I det daglige er pedellen bindeled imellem HAB og personalet i forhold til fremvisning og syn af lejligheder. Lejekontrakten udformes af boligforeningen, men det er Haderslev Kommune, der visiterer til boligerne.
Oprindeligt rummede plejecenterets blokke almene familieboliger, men for ti år siden blev tre blokke fuldstændigt ombygget, og her lægger HAB foruden plejecenteret nu også hus til et dagcenter for demente, hjemmesygeplejen, et sundhedscenter, kommunens visitationsenhed og to bofællesskaber for psykisk udviklingshæmmede.
”Vi er glade for at bo her. Her er lyst og nyt. Og det er med en vis stolthed, vi viser lejlighederne frem for de pårørende, for de er gode,” siger Kildebakkens teamleder Else Clausen.
En gæsteseng til Gertrud
Det er ikke kun centerets beboere, der har brug for hjælp. Det har de pårørende også. Gertrud er en af dem. De sidste 14 dage har hun boet på centeret og sovet i en gæsteseng i sin mands lejlighed, da han er meget syg.
”For mig har det været meget, meget svært at give afkald på min mand derhjemme, men jeg kunne ikke mere,” siger hun.
Gertrud får et knus og et par opmuntrende ord af sygeplejerske Heidi Clausen.
”Familierne har også brug for rigtig meget støtte. De pårørende er ofte i krise efter et årelangt forløb derhjemme,” siger plejecenterleder Kirsten Raun Østergaard.
For personalet handler dagligdagen om at forstå, hvad beboerne og de pårørende har brug for og for eksempel vende en trist stemning til en rar
situation.
”Man får øjnene op for, hvor vigtigt det er at være til stede i nuet,” siger Kirsten Raun Østergaard. ϖ
...............................................................................................
BORGMESTER:
”Vi er jo hinandens
forudsætninger”
Haderslev Kommune og boligforeningen HAB arbejder godt sammen om byens demenscenter og de andre institutioner for ældre, der ligger i det almene boligområde Varbergparken, siger borgmester Hans Peter Geil (V).
For ti år siden startede et specielt samarbejde imellem Haderslev Kommune og boligforeningen HAB. Tre boligblokke i Varbergparken i Haderslev blev totalt ombygget, og nu ligger blandt andet Kildebakken Plejecenter for mennesker med svær demens i blokkene.
”Under normale omstændigheder ville det være et byggeri, der lå i en kommunal bygning. Jeg tror, det er ret usædvanligt at have en demensafdeling i en almen boligforening,” siger Hans Peter Geil, borgmester i Haderslev, valgt for Venstre.
Det har dog vist sig at være et frugtbart samarbejde.
"Det har fungeret ganske glimrende. Vi har et rigtig godt samarbejde med HAB. Det er man nødt til at have, når HAB har 5.500 almene boliger i
Haderslev. Det skal fungere. Vi er jo hinandens forudsætninger,” siger Hans Peter Geil.
Samarbejdet om Kildebakken Plejecenter og flere andre kommunale institutioner, der også ligger i de tre blokke, blev oprindelig indgået for at skabe en positiv udvikling i Varbergparken. Området kunne i 2010 forlade regeringens ghettoliste.
”Kildebakken Plejecenter har været medvirkende til, at folk fik deres gang i Varbergparken, hvor de for ti år siden ikke ville sætte deres ben,” siger Hans Peter Geil.
Fagbladet Boligen nr. 3 - 2018
Om skribenten