30. APR. 2018 KL. 00:00

Indblik: Affald tur-retur

danskaffaldsforening.jpg

Dansk Affaldssortering

Kan det betale sig at sortere affaldet? Både ja og nej lyder svaret, og borgerne skal mest forholde sig til, at det skal være nemt at sortere.

I Danmark smider vi hvert år omkring 3,4 millioner tons husholdningsaffald ud – det tal dækker alt fra madrester og papir til metaldåser og plastdunke, men ikke jord, byggeaffald eller farligt affald fra husstande. Fordelt på alle indbyggere svarer det til lige knap 600 kg affald hvert år. 

Omkring halvdelen af det bliver i dag genanvendt, lidt over halvdelen kommer i forbrændingen, og en lille rest bliver deponeret. 

Man opdeler affaldet i fraktioner, som for eksempel papir og plast, mens ting, der ikke kan genanvendes, som pizzabakker og mælkekartoner, er restaffald og kommer i forbrændingen. 

Genanvendelsen er et stort og komplekst område, og som almindelig borger skal man ikke tage stilling til det tunge miljøregnskab, når man står med sorteringen i sit køkken, mener seniorforsker Anders Damgaard på Danmarks Tekniske Universitets (DTU) Institut for Vand og Miljøteknologi.

”Det skal være nemt for borgerne, for ellers ville de skulle stå med en sorteringsvejledning på flere A4-sider. Så er det bedst, at man samler bredt ind og i stedet foretager finsorteringen på sorteringsanlægget,” siger Anders Damgaard. 

Forskellig kvalitet

Sammen med bl.a. Miljøstyrelsen er DTU i gang med et forskningsprojekt om, hvad indsamlingen betyder for de forskellige materialer. For der er ikke et enkelt ja eller nej til, om det giver mening i forhold til økonomi og til miljøet, forklarer Anders Damgaard.

”Ser man på for eksempel glas, metal, papir og pap, så giver det rigtig god mening. Og selvom pap har en lav kvalitet, så indsamles det i store mængder, fordi vi har et stort forbrug af det til varer, som vi i stigende grad får tilsendt. 

Plast er til gengæld mere indviklet, fordi det kommer i mange flere variationer; hård eller blød plast, farvet og i forskellige kemiske sammensætninger. 

”Plast er svært at gøre op i et miljøregnskab, fordi det har meget forskellig kvalitet, så muligheden for genanvendelse er ret forskellig. Men det er bedst at indsamle det hele, og så sende det dårligste til forbrændingen bagefter,” siger Anders Damgaard. 

Mere sortering på vej

Efterhånden, som teknikken til at genanvende materialerne bliver bedre, vil omfanget af sortering blive større. Allerede nu er lovgivningen i EU på vej med krav om indsamling af tekstiler. 

”I dag kender vi mest indsamling til genbrug, hvor vi selv definerer, om tøjet er godt nok, og resten smider vi ud. Men ved at indsamle det, kan mere udnyttes og enten sælges til udlandet eller bruges til nye materialer. Så tekstiler vil gå fra at være affald til at være genbrug og genanvendelse,” siger Anders Damgaard. 

Fagbladet Boligen nr. 3 - 2018

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1942 )

0

Læseliste