30. APR. 2018 KL. 00:00

Antallet af rykkere stiger

20180207-144828-3_max.jpg

Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Flere og flere beboere har svært ved at betale huslejen hos Boligkontoret Danmark. Men udsættelser er ikke fulgt med i samme omfang, fordi boligselskaberne betaler et fast bidrag til økonomisk rådgivning. 

På et enkelt år er antallet af beboere hos Boligkontoret Danmark, der har modtaget en ophævelse af lejemål, steget med 21 procent. I 2016 modtog 603 beboere således en ophævelse, mens tallet steg til 730 året efter, viser en ny opgørelse fra Boligkontoret Danmark.

I samme periode har der været en stigning på kun fem udsættelser. Udsættelserne tæller både frivillige flytninger efter fogedrekvisition og direkte udsættelser. 

Ifølge udviklingschef Katja Lindblad, Boligkontoret Danmark, skyldes stigningen i antallet af ophævelse af lejemålet blandt andet, at huslejen for mange udgør en større del af budgettet. 

”Mit indtryk er, at der er beboere, som er meget udsatte,” fortæller hun. 

Antallet af rykkere er også steget. Fra 2016 til 2017 har 200 flere beboere fået en rykker for huslejebetalingen. 

Trods stigninger i antallet af rykkere er det lykkedes Boligkontoret Danmark at redde mange beboere, inden fogeden kommer og banker på. Med ordningen ”Råd til husleje”, som er en frivillig økonomisk rådgivning til beboerne, har man sat langt færre beboere på gaden, i forhold til inden man havde rådgivningen. 

Ifølge Katja Lindblad har Boligkontoret Danmarks medlemmer, som tæller 60 boligselskaber, samlet set sparet omkring 1,1 million kroner om året, efter ordningen er sat ind. En udsættelse koster et sted imellem 45.000 til 50.000 kroner. Hos Boligkontoret Danmark har man derfor taget en beslutning om, at hvert medlem på solidarisk vis betaler en fast sum pr. lejemål om året, for at beboerne kan få gavn af den økonomiske rådgivning. Når en udsættelse forhindres, gavner det jo også de øvrige beboere i en afdeling, som undgår tab. Ordningen er altså en permanent del af administrationsbidraget. 

”Resultaterne fra rådgivningen var så gode, at vi sagde, kære medlemmer, vil I ikke betale det her over administrationsbidraget, så sørger vi for at kontakte alle dem, der kommer bagud eller i restance,” uddyber hun.

Vi har den direkte kontakt til de enkelte afdelingskontorer og beboerne. Vi når at fange dem, inden sagen kører for langt, med en tidlig indsats.

Karin Stenumgaard, socialrådgiver

Adgang til flere oplysninger

Socialrådgiver Karin Stenumgaard hos Boligkontoret Danmark er en af de tre rådgivere, der sidder klar til at tilbyde beboerne gratis økonomisk vejledning i Råd til husleje. Hun mener, at en væsentlig årsag til, at de har succes med at fange beboerne, inden fogeden kommer, er det faktum, at de sidder internt i boligorganisationen. 


”Vi har den direkte kontakt til de enkelte afdelingskontorer og beboerne. De andre gældsrådgivninger, som jo typisk er eksterne, skal indgå et samarbejde med Boligkontoret Danmark. Og det er væsentligt at bemærke, at de eksterne gældsrådgivninger ikke pr. automatik har ret til de oplysninger, de sidder med. Det problem har vi ikke, fordi vi sidder internt. Vi når at fange dem, inden sagen kører for langt, med en tidlig indsats,” påpeger hun. 

Færre lejere på gaden i Horsens 

Et af de steder, hvor det også er lykkes at forhindre tvangsudsættelser af beboerne er hos AAB Horsens, Her har man siden 2013 taget fat i de beboere, som risikerer at blive sat ud af deres bolig, fordi de ikke har betalt husleje. 


Kontorassistent Karina Krogh Nørager, AAB Horsens, tager kontakt til beboerne, når beboerne ikke har betalt husleje, og taler om en løsning på den manglende betaling.  


Indsatsen blev iværksat, da en del borgere efter kontanthjælps- og dagpengereformerne risikerede at komme i klemme ved at sidde i for dyre boliger.

Med indsatsen bruger AAB Horsens færre penge på advokatsager og fysiske udsættelser. Pengene bliver i stedet brugt på den forebyggende indsats. 





Fagbladet Boligen nr. 3 - 2018

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste