11. OKT. 2017 KL. 15:54
Naturattraktion giver udsat boligområde nyt image
11. OKT. 2017 KL. 15:54
Et nyt ByNaturrum i Randers ligger klos op ad det store boligområde Jennumparken. ”Myretuen”, som attraktionen er navngivet, er med til at give besøgende udefra et langt mere positivt syn på den nordlige bydel.
Naturområdet Nordre Fælled og i særdeleshed den nye attraktion Myretuen lokker randrusianere, som ikke tidligere kom i den del af byen, ud for at nyde naturen. Helt nye toner lyder, når Louise Hou Kragh, leder af Bydelssekretariatet, kommer rundt i byen.
”Vi har været i ”Myretuen”, og vi har også set Jennumparken. Det er et fint område,” siger folk nu. De drømmer nok ikke om at flytte hertil, men de ser på bydelen med andre øjne end førhen, hvor de havde mange negative forestillinger,” siger Louise Hou Kragh.
Trækker folk til
”Myretuen” blev indviet den 6. september. Det 4,5 mio. kroner nye byggeri giver mulighed for mange forskellige fritidsaktiviteter. Besøgende kan fx lave deres egne naturudstillinger, finde information om naturen, lave mad i udekøkkenet og spise.
Bygningen er placeret på Nordre Fælled, et tidligere militært område, som for godt to år siden blev taget i brug. Med etableringen af bålhytter, hængekøjer, udendørs skak og shelterplads er der noget at komme efter.
”Det er helt vildt, som Nordre Fælled og ”Myretuen” trækker folk til. Både lokale fra de store boligområder og byens øvrige borgere. På Facebook har jeg set flere positive tilkendegivelser fra skolelever fra andre dele af byen, som har besøgt ”Myretuen” sammen med deres klasse. Børn og unge oplever, at der er noget at komme efter i Nordbyen,” siger Louise Hou Kragh.
Hun tilføjer, at der stadig er et stort arbejde i at fortælle, hvad området kan bruges til. Bydelssekretariatet arbejder sammen med skoleforvaltningen i Randers om at få budskabet ud til skoler og ungdomsskoler.
Naturen som løftestang
Med placeringen lige ved siden af Jennumparken danner ”Myretuen” en portal imellem by og natur, deraf tilnavnet ByNaturrum, som er et nyt fænomen herhjemme. Og ifølge Louise Hou Kragh endnu mere specielt, fordi det bliver brugt som løftestang i et socialt udsat område.
”Naturen er en ressource, vi gør brug af. Dels for at få byens borgere herop, de skal igennem Jennumparken for at komme ind i området, og dels har området også stor værdi for de lokale, der opnår en større fortrolighed med naturen, end mange af dem har haft tidligere.”
Bydelssekretariatet har fået tilskud til en boligsocial naturvejleder, som starter arbejdet i januar. Med afsæt i naturen skal den nye medarbejder lave sociale aktiviteter for områdets beboere. Fx familiekurser og legepatruljer.
Bred opbakning
”Myretuen” er resultatet af et tæt samarbejde imellem flere parter. Nemlig Bydelssekretariatet, Randers produktionsskole, Randers Kommune, Naturstyrelsen Kronjylland samt Nordre Fælleds Venneforening og brugere af det gamle militærområde. Undervejs i processen har ca. 400 lokale børn og voksne været inddraget. De er kommet med input til, hvad de ønskede at bruge bygningen til, hvad den skulle indeholde osv.
Også økonomisk er der mange, der har bakket op om projektet. Udover bidrag fra beboere og frivillige, har flere private fonde, FriluftsRådet og De Lokale Grønne Partnerskaber bidraget.
Lokale håndværkere og elever fra Randers Produktionshøjskole har stået for byggeriet. Produktionshøjskolen står desuden for den daglige drift af ”Myretuen”.
Om skribenten
Seneste Artikel
Ny folkeskole i Gellerup