05. OKT. 2017 KL. 00:00

Leder: Et-års-fødselsdag

_alr4141.jpg

Anna-Lene Riber

Normalt fejrer vi fødselsdage med glæde, men her er det med blandede følelser. For det drejer sig om kontanthjælpsloftet, som fylder et år her i oktober.

Vi kan glædes over, at antallet af udsættelser ikke er steget, men ”fødselsdags-artiklen” på side 44-48 i dette første nummer af Fagbladet Boligen beskriver også et meget bekymrende billede fra forskellige organisationer, der hjælper socialt udsatte. 

I 2016 fremførte jeg på lederplads den forhåbning, at forskellige initiativer fra boligorganisationer og kommuner kunne forebygge, at udsættelserne ville stige i kølvandet på kontanthjælpsloftet. I BL åbnede vi også en telefonsluse til bekymrede familier i september 2016. 

En undersøgelse, som offentliggøres i dette nummer af Fagbladet Boligen, viser, at boligorganisationer, som tilsammen administrerer to ud af tre almene boliger, har iværksat ekstraordinære indsatser for, at familier ramt af kontanthjælpsloftet kan fastholde deres bolig. Og indsatsen ser ud til at have virket, for antallet af udsættelser er som nævnt ikke steget. Men selv om at familierne er blevet hjulpet, så de ikke er blevet sat på gaden, så skal vi samtidig være klar over, at dette tal ikke fortæller hele sandheden. 

Det er direkte ufornuftigt, hvis vi som samfund bidrager til at fastholde negativ social arv. Derfor bør der holdes grundigt øje med virkningerne af kontanthjælpsreformen for de berørte familier.

Bent Madsen, administrerende direktør i BL

Vi har spurgt en række organisationer som Frelsens Hær, Mødrehjælpen m.fl. om deres erfaringer med kontanthjælpsloftet, og her er der dystre meldinger. Der meldes om tegn på direkte fattigdom med mangel på penge til mad, overnatning i bilen, fordi lejligheden er mistet, m.m. Og her taler vi altså om familier med børn! 

Meget peger på, at der på den kortere bane er nogle knap så synlige effekter af kontanthjælpsloftet, fordi familierne skrumper økonomien for at beholde boligen. Eller måske de forlader boligen – før der bliver tale om en udsættelse – for at søge en billigere bolig uden for de større byområder. Rådet for Socialt Udsatte påpeger, at de lavere ydelser giver en gradvis nedslidning af borgernes ressourcer og økonomi og frygter også, at antallet af udsættelser vil stige.

I hele dette spil kan man især være bekymret for, at børnene bliver de store tabere. De børn og unge, som vi i vores boligsociale indsats sammen med kommuner, idrætsorganisationer og andre forsøger at sikre en god opvækst med sunde fritidsaktiviteter og god skolegang, så vi kan bryde den negative sociale arv. 

Det er direkte ufornuftigt, hvis vi som samfund bidrager til at fastholde negativ social arv. Derfor bør der holdes grundigt øje med virkningerne af kontanthjælpsreformen for de berørte familier. 

Fagbladet Boligen nr. 10 - 2017

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste